I östra Partille ligger flera intressanta platser som är värda ett besök. Det gamla brukssamhället Jonsered med dess röda tegelfabriker lockar idag både turister och företagare som dras till den unika miljön. 2014 fick området även en grön utökning i form av Jonsereds Trädgårdar som på kort tid blivit ett givet besöksmål.

Jonsereds brukssamhälle

Jonsereds brukssamhälle är en av Sveriges bäst bevarade industrimiljöer från 1800-talets andra hälft. Samhället präglas fortfarande av den industriella storhetstid som satte Jonsered på världskartan. Klicka här för att läsa mer.

Museum

Museet "Ett hem i Jonsered” vid Jonsereds fabriker invigdes 2011. Som besökare kliver du in i en arbetarbostad som den kan ha sett ut i Jonsered på 1800-talet. Museet ligger i huslängan Nye Gården direkt till vänster innanför Porthuset. Längan byggdes på 1840-talet som bostäder åt fabrikens arbetare.

Jonsereds Trädgårdar

Du kan besöka Sveriges mest inspirerande park alla dagar i veckan och det är helt gratis att strosa mellan de fyra trädgårdskvarteren. Jonsereds Trädgårdar invigdes 2014 och är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg på platsen. Klicka här för att läsa mer.

Lexby

I gamla Lexby by kan man se en oskiftad by med gårdshus, smedja, fårhagar och fägata i ett välbevarat kulturlandskap. Här går kulturstigen där man kan lära mer om bygdens natur och historia. Odlarföreningen använder växthus och mark för ekologisk odling och Olles hus ståtar som ett smycke mitt i byn. Den årliga skördefesten och familjedagen lockar tusentals besökare. Se gärna Västarvets filmklipp med häst- och fårbonden Leif Gustavsson som är åttonde generationen som driver Lexby gård i Partille och som satsat på att öppna upp gamla fägator.

Turistinformation

Turistibyrån i Partille ligger i Partilles kultur- och utbildningscentrum Kulturum. Här kan du hämta cykelkartor, köpa fiskekort, få information om Partilles sevärdheter, övernattningsmöjligheter och mycket mer. Generösa öppettider och kunnig personal från kundcentret ser till att du får den turistupplysning du behöver.