Du kan besöka Sveriges mest inspirerande park alla dagar i veckan och det är helt gratis att strosa mellan de fyra trädgårdskvarteren. Jonsereds Trädgårdar invigdes 2014 och är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg på platsen.

Årets kreatör

2020 års gästkreatör presenteras inom kort.

Anna Mannheimers Slänten var 2019 års gästträdgård. Slänten kombinerar olika stilar och som besökare tas du med på en snirklande resa mellan väldoftande och vackra perenner som berättar en historia om mångfald för såväl växter och insekter. Precis som övriga trädgården har Slänten fri entré och är öppen hela säsongen, dygnet runt, varje dag. 

Missa inte våra övriga evenemang

2020 är fyllt av evenemang. Klicka här och välj kategorin Jonsereds Trädgårdar, då får du fram allt som händer hos oss under året. Inom kort ligger hela årets program på webben.

En väg tillbaka

Kommunens arbetsmarknadsenhet har förlagt delar av sin arbetslivsinriktade rehabverksamhet hit som innefattar personer som av olika anledningar befinner sig en bit ifrån arbetsmarknaden. Tillsammans har de återskapat trädgården och flertalet har hittat en väg tillbaka till egen försörjning. Kultur- och fritidsförvaltningen och social- och arbetsförvaltningen i Partille kommun delar ansvaret för detta kultur- och naturhistoriskt intressanta projekt. Läs mer om kommunens verksamheter för arbetslösa, klicka här för att gå vidare.

Våra fyra trädgårdskvarter

Fyra trädgårdskvarter

Jonsereds Trädgårdar har fyra trädgårdskvarter med olika planteringar och teman. Varje år gästas trädgårdarna av en trädgårdsprofil som för en säsong får fritt spelrum att skapa en egen grön kreation

Formträdgården

Kvarteret är den mest tidstypiska delen av trädgårdarna. Den består av tapetgrupper med perenner och buskar inramade av strama ligusterhäckar. I detta kvarter finns också pampiga urnor planterade med färgrika exoter och stilfulla magnoliaträd planterade runt hårt klippta figurer av idegran samt buxbom i stensatta öar.

Köksträdgården

Kvarteret är utformat både som odlingsyta och estetisk trädgård, förebilden är svenska herrgårdar från 1800-talet. Köksväxter och kryddor odlas här ekologiskt och i moderna varmbänkar är ett spännande inslag. Humle och pelaräpplen bildar alléer tvärs igenom kvarteret. Och i rabatterna finns tidstypiska sommarblommor.

Engelska rosenträdgården

Kvarteret består av tio bersåer med historiska väldoftande buskrosor. Här finns också stora perennrabatter med torparperenner och sirliga träd som med sitt lövverk bildar ett skyddande tak.

Utställningsträdgården

Denna del är en yta som ska förändras varje år med god hjälp av en känd eller okänd trädgårdspersonlighet.

Samarbeten

Ett grönt samarbete

Under 2016 ingick Jonsereds Trädgårdar i det gröna samarbetet Gothenburg green world, en av nordens största trädgårdssatsningar. Under året skedde massor av trädgårdsevenemang och aktiviteter runtom i Storgöteborgs trädgårdar och parker.

Utmärkelser

Sveriges mest inspirerande park

År 2015 vann Jonsereds Trädgårdar den ärofyllda utmärkelsen Sveriges mest inspirerande park, i kategorin nyanlagda parker och trädgårdar, som trädgården innehar till och med år 2017. I ett utdrag i motiveringen kan man läsa att "Jonsereds Trädgårdar i Partille utmärkte sig enligt juryn som en öppen och återskapad herrgårdspark med hög artrikedom, där det också gjorts en fin satsning att hjälpa människor som behöver hjälp att komma in i arbetslivet.". Priset delades ut av Elmia park inspira, läs mer om utmärkelsen här.