Närradion i Partilles intervjuserie ”Mitt Partille” görs i samarbete med Partille kommun. Tanken är att lyfta fram Partilleprofiler med en historia och personer som gör skillnad. Programmet sänds av närradion på frekvensen 88 varannan lördag klockan 9 och du kan även lyssna på programmen i efterhand.

Del 65: Folkrörelsekvinna med sinne för humor

Ingela Larsson är en engagerad föreningsmänniska med ett långt och aktivt liv i Partille med omnejd bakom sig. Hon är dessutom en oerhört slagfärdig och rolig senior. Det blev inte minst TV-publiken varse om för några år sedan när hon deltog i programmet Debatt och diskuterade ”dating efter sextio”. Inslaget har hittills haft mer än 325 000 visningar på Youtube. Leif Lundvall leder samtalet som såklart handlar om Ingela Larsson och hennes liv inom politiken, facket och pensionärsföreningen PRO.

Länk

Leif Lundvall intervjuar Ingela Larsson

Del 64: Kommunalråd med nya planer på gång

Vice ordförande i kommunstyrelsen och socialdemokratiskt kommunalråd - som politiker är Eva Carlsson en för många välbekant profil i kommunen. Som privatperson beskriver hon sig själv som en naturälskande ”skogsmulle” och föreningsmänniska, med stort engagemang för ett inkluderande samhälle.

Länk

Anki Flink och Janne Junhag intervjuar Eva Carlsson

Del 63: Skådespelande stockholmare har landat i Sävedalen

Guje Palm Ahlsell är ett välkänt namn i teaterkretsar, inte minst på Göteborgs Stadsteater men också i filmens värld. En ursprungligen inbiten stockholmare som hamnade i Peru som lärare och nästan blev kvar. Kom så småningom, inte helt frivilligt, till Göteborg och landade slutligen i Sävedalen där hon och maken trivs alldeles utmärkt.

Länk

Anki Flink och Janne Junhag intervjuar Guje Palm Ahlsell.

Del 62: Med fokus på Partillebornas bästa

Säg ”Vandrade skolbuss” och Maria Svensson, folkhälsosamordnare, berättar gärna mer om detta och andra satsningar som görs i Partille kommuns folkhälsoarbete. Som folkhälsosamordnare är uppdraget att som koordinator verka för en god folkhälsa och social hållbarhet.

Länk

Anki Flink och Janne Junhag intervjuar Maria Svensson.

Del 61: Marith Hesse, Partilles ”leading lady”

Den 1 januari 2019 fick Marith Hesse (M), som första kvinna, inta huvudrollen i lokalpolitiken i Partille då hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande för den nya mandatperioden. "Det finaste man kan bli, att vara kommunstyrelsens ordförande i sin hemkommun", har hon kommenterat utnämningen.

Länk

Jan Junhag och Anki Flink intervjuar Marith Hesse

Del 60: Eric Liftig, Partille Kulturskola

Eric Liftig är den pedagog som har jobbat allra längst på Partille Kulturskola, över ett kvarts sekel. I det här avsnittet av Mitt Partille hör du honom berätta sin historia och om Partille Kulturskola. 

Länk

Leif Lundvall intervjuar Eric Liftig.

Del 59: Han lade grunden till vår moderna skola

Bo Carlsson tidigare skoldirektör i Partille, med hela 37 år som lärare och skolledare i kommunen, har sett de flesta av kommunens skolor byggas och har varit med och lagt grunden till den moderna skola vi har idag. I samtal med lokalradions Leif Lundvall berättar Bo Carlsson lite om själv och om skolans utveckling i vår kommun. 

Länk 

Del 58: Annika Sjöö, professionell dansare

För tio år sedan dansade hon in i våra hjärtan när hon i en spännande final vann Let’s Dance med världens starkaste man som danspartner. I det här avsnittet av Mitt Partille möter du Annika Sjöö, professionell dansare och numera även föreläsare och hälsorådgivare.

Länk

Leif Lundvall leder samtalet med Annika Sjöö

Del 57: Lennart Blomqvist, Jonsereds musikkår

Sedan mitten av artonhundratalet träffas musikanterna i Jonsereds musikkår regelbundet för repetitioner. Idag består orkestern av cirka trettio spele-män och kvinnor, har drygt 800 arrangemang i sin repertoar och ger varje år ett tjugotal konserter i Göteborgsområdet. Lennart Blomqvist, trumpetare och ordförande i den ideella verksamheten när han berättar om en av landets äldsta musikkårer.

Länk

Intervju med Lennart Blomqvist

Del 56: Handbollsprofil som slutar på topp

Några veckor efter att Anders Eliasson avtackades som manager och tränare för Sävehofs herrlag vann hans lag SM-guld. En härlig en härlig avslutning på en säsong som varit klubbens kanske bästa genom tiderna. I ett samtal som leds av närradions Leif Lundvall berättar Anders Eliasson om sitt liv med handbollen i allmänhet och IK Sävehof i synnerhet.

Länk

Intervju med Anders Eliasson, tränare och manager Sävehof

Del 55: Återblick på ett blomstrande familjeföretag

Bröderna Rybergs svetsningsverkstad är en sparsamt omskriven verksamhet i Partille och Sävedalens historia. Företaget startades 1925 i en källarlokal på Göteborgsvägen av bröderna Sigfrid och Birger Ryberg. Här verkade företaget från 1939 till 1980 med som mest 70 anställda. En av de företagets största kunder var Götaverken, så när varven började läggas ner avvecklade bröderna succesivt verksamheten. I programmet som leds av Jan Junhag kan du ta del av historien bakom en av Partilles större arbetsgivare genom tiderna.

Del 54: Ett halvt sekel som klubbordförande

År 2015 slutade Bengt Johansson som ordförande för Sävedalens AIK (SAIK). Han hade då suttit på posten i 52 år och varit med och utvecklat SAIK till en modern klubb som genom åren haft stora framgångar i skogen (orientering), på friidrottsbanan och på snön (längdskidor). Leif Lundvall leder samtalet med Bengt Johansson som handlar om Bengts väg in i orienteringen och SAIK, och vad klubben har betytt för honom genom livet.

Del 53: Säveåns beskyddare

Den storvuxna laxen i Säveån tillhör en av Sveriges mest värdefulla laxstammar. Fiskekonsult Per-Erik Jacobsen och fiskvårdsombud Micael Ingvarsson är två av många engagerade som driver på för att den ska förbli så. I det här avsnittet av Mitt Partille berättade de om sin verksamhet.

Del 52: Inte vilken korvgubbe som helst

I över 40 år har Peder Wester, ägare av Oves gatukök, försett partilleborna men även många långväga gäster med gôtt mos. Peders pappa Ove startade korvkiosken 1954 och sedan dess har det varit otroligt populärt och blivit ett av Sävedalens kändaste varumärken. Programmet, som leds av Leif Lundvall, handlar om Oves gatukök och dess intressanta och spännande historia men också om Peder Wester själv. 

Del 51: Han ger en hjälpande hand till Rumänien

År 1990 var Bo Lundgren med och grundade föreningen Östhjälpen – för de flesta synonymt med den populära second hand- butiken i Jonsered. Men Östhjälpen är så mycket mer. I det här avsnittet av Mitt Partille hör du Bo Lundgren berätta.

Del 50: Vice ordförande i kommunfullmäktige och ”krutgumma”

Märta Johansson är kanske Partilles mesta politiker. Hon valdes in i kommunalfullmäktige redan 1962 och har sedan dess varit kommunpolitiskt aktiv, förutom två mandatperioder i riksdagen. Förutom politiken har Märta Johansson hunnit med mycket annat i livet. Hör henne berätta i ett samtal som leds av lokalradions Anki Flink och Jan Junhag.

Del 49: Hon ger Partilleborna möjlighet att ”tanka energi”

Kultur är ett utmärkt sätt att stärka sin mentala energi. Det tycker Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun. Möt henne i ett, apropå inledningen, energigivande samtal varvat med egen vald musik som betyder något särskilt för henne. Samtalet leds av lokalradions Anki Flink och Jan Junhag.

Del 48: En kändis med dold historia

Viveca Lärn, välbekant journalist och författare har starka band till Partille.
Här skrev hon också många av sina böcker, över 40 barnböcker men också flera vuxenromaner. Anki Flink och Jan Junhag leder samtalet med Viveca Lärn som de beskriver som ”one of a kind”. I programmet får ni också lyssna på lite av Vivecas favoritmusik.

Del 47: Barnläkaren som gillar att underhålla

Ragnar Bergström som i större delen av sitt vuxna liv har levt ett ”dubbelliv”. Han har i många år varit uppskattad barnläkare i Lerum och Partille och betytt mycket för de många barn som han har mött i den rollen. Som lokal kulturpersonlighet har han genom åren också haft många andra roller. Han har både spelat revy och själv satt upp ett antal humoristiska föreställningar. Leif Lundvall leder samtalet som handlar om Ragnar Bergströms liv; från ungdomsåren med medverkan i medicinarspexet till den senaste uppsättningen som gick för fulla hus i Partille Kulturum så sent som i oktober.

Del 46: Frölundaboss med rötterna i Partille

Partillebon Mats Grauers är sedan sju år Frölunda hockeys ordförande och starke man. Men det som Mats Grauers är mest känd för bland partilleborna är naturligtvis hans insatser som ordförande för IK Sävehof där han numera är hedersordförande. Han har också varit engagerad i kommunpolitiken i större delen av sitt yrkesverksamma liv och har bland annat varit ordförande i kommunstyrelsen i Partille. Leif Lundvall leder samtalet som handlar om Mats Grauers över femtio år som partillebo.

Del 45: Med kommunens kultur och fritid som jobb

Kristina Svensson är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun - en verksamhet som hjälper människor att växa på många olika plan. Sedan ett antal år tillbaka ingår hon i kommunledningsgruppen och brinner för att utveckla Partille ytterligare. Leif Lundvall leder samtalet med Kristina Svensson och i programmet får ni också lyssna på lite av Kristinas favoritmusik.

Del 44: Ett liv ägnat åt sångens och musikens magi

För Annette Lennartsson, kantor i Partille församling, kan musik ge de mest fantastiska känsloupplevelser och vara en positiv kraft i livet. Annette Lennartsson är också körledare och i den rollen vill hon gärna få deltagarna, unga som äldre, att känna musikens positiva kraft. Hur den kraften kan verka fick hon själv uppleva på ett påtagligt sätt för några år sedan då hälsan svajade rejält. Janne Junhag och Anki Flink leder samtalet med Annette Lennartsson.

Del 43: Ett liv med tidningar, böcker och en hel del handboll

Journalist, skribent, krönikör, handbollsmorsa, ”socialfikare” och ibland ”språkpolis”. Det är några av Maria Näslunds epitet, gäst i det här avsnitt av Mitt Partille. Janne Junhag och Anki Flink leder samtalet med Maria Näslund där hon berättar om sitt stora intresse för det skrivna ordet men också om sitt sportintresse och engagemang i IK Sävehof. 

Del 42: Hon tog herrlandslaget till VM-guld

Sportprofilen Kristina Landgren Carestam är främst känd för att ha varit förbundskapten för Sveriges herrlandslag i innebandy och tagit VM-guld med detsamma. Hon har också lett damlandslaget och som enda förbundskapten lyckats med bedriften att ta VM-guld med båda landslagen. Leif Lundvall leder samtalet med Kristina Landgren Carestam som naturligtvis kommer att handla mycket om sport i allmänhet och innebandy i synnerhet.  

Del 41: Hon tror på individens egen förmåga

I valrörelsens slutspurt sände närradioprogrammet ”Mitt Partille” den sista lokalpolitikerintervjun. Den här gången var det moderaternas gruppledare Marith Hesse som intervjuades. Hon tror på individens egen förmåga, lojalitet och att göra rätt för sig. Själv försöker hon leva efter devisen ”Det är inte hur man har det, utan hur man tar det”. För Marith är livet en gåva att göra något vettigt av och njuta.

Del 40: Per-Åke Westlund (S) - tror på på solidaritet och kraften i kollektivet

Per-Åke Westlund är uppvuxen i en socialdemokratisk familj och tror på solidaritet och kraften i kollektivet. Han trivs i Partillepolitiken som, enligt honom, på det hela fungerar väl och med kommunens bästa för ögonen. Men Per-Åke Westlunds budskap inför valet är klart – bra kan bli bättre med en socialdemokratisk politik.

Del 39: Kaj Nämvik (L) - hjärtefrågorna är skola och trygghet

Samtalet med Kaj Nämvik, ordförande för Partille-Liberalerna, kretsar främst kring partiets hjärtefrågor skola och trygghet. På skolområdet vill Kaj Nämvik och hans parti bland annat utveckla skolans yrkesutbildningar. Tryggheten för äldre både i boendet och när man vistas ute i samhället är ett annat område som engagerar Kaj Nämvik mycket. 

Del 38: Anna Strand (C) - alla ska ha möjlighet till ett gott liv 

Politiskt engagerad och centerpartist sedan tidiga tonår. För Anna Strand, gruppledare för Centerpartiet i Partille, väcktes samhällsintresset tidigt. Nu,“mitt i livet” är engagemanget fortsatt stort för att driva en politik som ska ge alla möjlighet till ett gott liv, oavsett bakgrund. I samtal med Leif Lundvall berättar Anna om sig själv och de politiska frågor som hon och hennes parti tycker är viktigast. 

Del 37: Matz Dovstrand (SD) -  med stort engagemang för lokalpolitiken

Utbildningsfrågor, äldreomsorg och att känna sig trygg på gator och torg är områden som står högt på agendan då vi möter Matz Dovstrand, ordförande för Sverigedemokraterna (SD) i Partille. Men det är också mycket annat inom kommunpolitiken som engagerar honom. Matz har bland annat en egen idé om en bergtunnel för att lösa kommunikationen från Valhamraområdet till Partille centrum.

Del 36: Mr Häcken och Gothia Cup-general

Dennis Andersson har två roliga jobb. Dels är han klubbdirektör för BK Häcken och dels är han sedan 38 år general för Gothia Cup, världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer och under en intensiv sommarvecka spelar de cirka 4500 matcher på 110 planer. I ett samtal med Leif Lundvall berättar han om sitt fotbollsengagemang och lite om sig själv. Du får också lyssna på några av Dennis Anderssons favoritlåtar.

Del 35: Leonel Bylund (MP)- politiker med miljön i fokus

Det brådskar för miljön och klimatet och alla insatser behövs, manar Leonel Bylund, gruppledare och kontaktman för Miljöpartiet i Partille. I  intervjun berättar han lite om sig själv, sitt politiska engagemang och Miljöpartiets främsta frågor. Vad gäller miljö och klimat vill han understryka att även de små miljöförbättrande förändringar som var och en kan göra i sin vardag absolut är till nytta.  

Del 34: Lars Josefsson (V)–först ut i politikerintervjuerna

Lars Josefsson är engagerad och stridbar representant för Vänsterpartiet i Partille. Med allvar och humor berättar han sin historia om vad som påverkat honom i hans politiska ställningstagande. Samtalet kretsar kring Lars Josefssons engagemang för ett samhälle utan klasser och för alla människor lika värde. 

Del 33: Brokig väg till scénen

Skådespelerskan Tove Wiréen tog vägen via hushållsskola i Båstad till scénskolan i Göteborg. Därefter det har det blivit många roller både inom teaterna och filmen, bland annat i den populära TV-serien "Vår tid är nu" som delvis spelades in i Jonsered. Och det är just i Jonsered i ett rött gammalt arbetarhus som hon bor med sin familj. Lyssna på hennes samtal med närradions Leif Lundvall.

Del 32: Östhjälpen - en verksamhet som gör skillnad

I det här avsnittet av närradioserien Mitt Partille möter du Margaretha Zettergren och Ingmar Nystås från Östhjälpen som med stort engagemang värnar om sina medmänniskor. Lyssna och bli förhoppningsvis varm i hjärtat av den glädje att hjälpa andra som de förmedlar.

Del 31: Hon leder Partilles största idrottsförening

Partilles största idrottsförening är inte en fotbollsklubb eller handbollsförening. Det är Friskis&Svettis. I det här avsnittet av programserien Mitt Partille intervjuades Lotta Nybäck som sedan 2005 är föreningens verksamhetsledare.

Del 30: Sävedalens köpgata i trygga händer

Lina Hallgren är ordförande i Sävedalens Köpgatas Ekonomiska Förening och ägare av Sävedalens Belysning. I det här avsnittet av Mitt Partille berättar hon om sitt ”tredje barn” och om hur hon samlat företagarna längs gatan, kommunen och fastighetsägarna i ett gemensamt arbete för att lyfta den speciella affärsgatan i Sävedalen.

Del 29: Förvaltare av en unik historia

Jonsereds brukssamhälle har en unik historia. Benny Wedefalk och Kenneth Herpel, ordföranden respektive sekreterare i Jonsereds hembygdsförening, arbetar för att bevara och sprida den till fler. I det här avsnittet av Mitt Partille hör du dem berätta om sitt engagemang för lokalhistorian.

Del 28: Kommundirektör med engagemang, nära till humor och breda intressen.

Så beskrivs ofta Partilles kommundirektör Per Bäckström. Med lång chefserfarenhet, varav de senaste åren som kommundirektör i Strängnäs, är ambitionen att på bästa sätt verka till gagn för oss Partillebor. Här kan du lyssna till intervjun med honom. Missa inte ”happeningen” med musikaliska förtecken i slutet av den trivsamma pratstunden.

Del 27: Partille hembygdsförening - mer än cittra och knätofsar

I Partille Hembygdsförening är man inte helt ovan vid att bli lite gäckad men tar det med en stor portion humor. I det här avsnitt av Mitt Partille möter du Ann Svensson, nyvald ordförande, och nestorn Helge Aspström som berättar om föreningen och dess verksamhet i partillebornas tjänst.

Del 26: Bakom kulisserna på Solsidorna

Det finns en populär tidning i Partille som heter Solsidorna och som kommer ut en gång i månaden. Den görs av en redaktion på elva personer som arbetar på daglig verksamhet inom kommunens funktionshinderverksamhet. I den här avsnittet av Mitt Partille berättar Anders Magnusson, Jason Raios och Heidi Mattson från Solsidornas redaktion om sitt jobb som tidningsmakare.

Del 25: En general i en familj av generaler

Det handlar vare sig om uniformer, vapenskrammel eller snus när vi möter den här generalen. Fredrik Andersson är Partille Cup-general och företrädare för världens största handbollsturnering för ungdomar. Varje sommar i vecka 27 kommer runt 20 000 ungdomar och ledare till Göteborg för en veckas kämpande, vedermödor och mycket kul på och kring handbollsplanen. För många av deltagarna är Partille Cup årets absoluta höjdpunkt.

Del 24: Träffa gänget bakom Le Mat

Till sommaren öppnar Partille första hotell - Le Mat i Jonsereds fabriker.  Det blir också det första arbetsintegrerade socialt drivna företaget i kommunen och kommer att ge efterlängtade jobb åt personer som står långt från arbetsmarknaden. I det här programmet möter du gänget som dragit i trådarna för att Le Mat snart är verklighet

Del 23: Han håller ihop Ärtgänget

Ärtgänget består av ett hundratal trevliga människor som varje torsdag samlas i Sävedalens Folkets Hus. Som namnet antyder står det alltid ärtsoppa på menyn och efteråt kaffe och våfflor. Dessutom bjuds det på olika former av underhållning eller intressanta föredrag. I det här avsnittet av Mitt Partille möter vi Olle Johansson – mannen som håller ihop Ärtgänget.

Del 22: Från kommunchef till handbollstränare

Möt Robert Wedberg, vår tidigare kommunchef, som som lämnade tjänstemannajobbet och blev tränare för IK Sävehofs herrlag. 

Del 21: En eldsjäl som brinner för bio

På Göta Bio i Jonsered har det visats film i snart hundra år. Numera är den anrika, ideellt drivna, biografen dock toppmodern. Hör jonseredsbon och eldsjälen Kristina Jung berätta historien om Göta Bios tillkomst och dess resa till nutidens digitaliserade biograf.

Del 20: Partilleröster från 1800-talet

Till vardags är Kristina Alleborg och Maria Andersson lärare på Furulundsskolan. Vid sidan om det driver de Jonsereds skattkammare där de agerar Oscar och Charlotta som med sina fem barn bor i en återskapad 1800-talslägenhet vid Jonsereds fabriker. Här tar man emot grupper av Partilleelever som får agera med familjen i rollspel baserade på dramatiserade vardagshändelser. Hör dem berätta om verksamheten och hur den kom till. 

Del 19: Klosterliv mitt i samhället

Broder Stefan är en av sju munkar på Franciskusgården i Jonsered. I programmet kan du höra honom berätta sin egen fascinerande historia och om hur hans och de andra munkarnas vardagsliv på det katolska klostret ser ut.

Del 18: Med hjärtat på rätta stället

Inger Eveborn Sommar är en person med hjärtat på rätta stället som ända sedan unga år har vetat att hon ville arbeta med människor, och helst då äldre. Efter 40 års arbete inom vård och omsorg, varav 17 år som anhörigkonsulent i Partille kommun, går hon snart i pension. I programmet får du följa hennes väg från uppväxten i småländska Åseda till Sävedalen via Saudiarabien och tillbaka till olika arbetsplatser i kommunen.

Del 17: Partilles grönaste företagare

Gösta "Bellis" Sundström som är en stor företagsprofil i Partille. I programmet hör du honom berätta om sitt liv och sitt företag Bellis Växtmiljö. Samtalet mellan Gösta Sundström och närradions Leif Lundvall handlar också om växters betydelse för hälsan, miljöfrågor, Partilles företagsklimat och Göstas engagemang i den ideella organisationen RIA i Partille. 

Del 16 - En glassig resa (den 29 oktober 2016)

I programmet berättar Anders Müntzing, vd för Triumfglass, den fascinerande historien om pappa Arnes start av Triumf Glass i Majorna; glassvagnarna med kolsyreis, flytten till Sävedalen, Diplom-is-tiden och återköpet av företaget år 2010. Vi får också höra om framtidsplanerna för Triumf Glass som i år firar 70 år,  samt vem som egentligen är Glasse?

Del 15 - Från "bonnpôjk" till kommunalråd (15 oktober 2016)

Till vardags kommunstyrelsens ordförande och mitt i den politiska hetluften. I senaste avsnittet av närradioserien "Mitt Partille" möter du privatpersonen Stefan Svensson. Här berättar han om uppväxten i Bohuslän, samhällsengagemanget och vägen till politiken. I programmet får du också lyssna till några av Stefans favoritlåtar.

Del 14 - Från boklokal till mötesplats för alla (1 oktober 2016)

Hör bibliotekarierna Monica Vahlén och Rebecca Willoughby berätta om sin arbetsplats, Partille bibliotek, och dess omfattande verksamhet. Biblioteket har en viktig roll i vårt demokratiska samhälle och Partille biblioteket ligger i framkant när det gäller utvecklingen. Monica Vahlén och Rebecca Willoughby berättar om hur biblioteket har gått från att vara en lokal med bara böcker till en modern mötesplats för besökare i alla åldrar och med olika bakgrund. I programmet får du också lyssna på några av Monicas och Rebeccas favoritlåtar.

Del 13 - Åke Hellgren - Partilles egen mästerfotgraf (17/9 2016)

Vi möter Åke Hellgren, nyligen fyllda 90 år, som med sina bilder vunnit otaliga utmärkelser, träffat Heidi Selassie och haft en bild i Guiness rekordbok. I ”Sveriges minsta mörkrum” i källaren i Lexby har otaliga bilder framkallats, med stor hjälp av makan Rosa. Här har Åke utvecklat teknik som väckt uppmärksamhet i fotokretsar och producerat bildspel som visades i SVT redan under 80-talet. Vi får höra om hans livsresa från ungdomens svåra sociala och ekonomiska förhållanden, till självlärd fotograf som inneburit många spännande fotouppdrag och inte minst möten med fantastiska människor. Åkes Partillebilder kan du bland annat se på Partille bibliotek och i boken ”Den kluvna hällen” som berättar och dokumenterar Partille och människorna under 1900-talet.

Del 12 - Möte med Partille kulturskola (3/9 2016)

I detta avsnitt i programserien Mitt Partille träffar ni Anna Foster och Eric Bogren från Partille kulturskola. Anna Foster är samordnare på skolan och dessutom cellolärare och Eric Bogren är elgitarrlärare. Partille kulturskola är en expansiv, professionell verksamhet och en viktig del av vårt samhälle. Här går cirka 1300 elever och utbildar sig inom områdena; musik, dans, drama & teater samt bild & form. Kulturskolan har nyligen flyttat in i nya ändamålsenliga lokaler vid Kulturum. Under ledning av Leif Lundvall berättar Anna Foster och Eric Bogren om "sin" skola och delar med sig av några av sina favoritlåter. Lyssna på programmet här.

Del 11: En nostalgisk visionär med hjärtat i Partille

Vi möter Jim Smith som är av de drivande krafterna i facebookgruppen  ”Partille/Sävedalen/Jonsereds historia” med imponerande nästan 3000 medlemmar.  På gruppens sida finns tusentals fotografier på det Partille som en gång var. Jim ser gärna att det blir fler bilder från partillebornas vardag och då gärna tillsammans med en liten berättelse. Men hur går då nostalgi ihop med visioner? Hör Jim utveckla sina tankar om sitt Partille och om hur hans eget liv tagit en ny positiv vändning.

Del 10: Partilles föreningsliv – en sjudande aktivitetsgryta (28/6 2016)

Entusiasmen, engagemanget och framtidstron är tydlig när vi möter Sandra Cronehag, föreningskonsulent och Thomas ”Pallas” Palmqvist, legendar och ”alltiallo”. I vårt samtal växer det fram en bild av Partilles föreningsliv som en sjudande aktivitetsgryta, där det mesta finns med. Och tycker man att det möjligtvis fattas någon ”föreningsingrediens", så kan man via Sandra få stöd att tillföra denna. Mycket händer redan och mer kommer det att bli, då kommunen satsar på att kunna erbjuda oss Partillebor en aktiv fritid. ”Inte minst höstens invigning av Partille Arena innebär ett stort lyft i denna satsning”, säger Sandra och ”Pallas” förväntansfullt. Hör programmet här.  Läs mer om Partille föreningsliv.

Del 9: Han har gröna fingrar (14/5 2016)

Den som gräver en grop åt andra ... ska ha en extra eloge. Åtminstone om man är trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar och förvandlar groparna till allsköns växtlighet. I ärlighetens namn kanske Peter Svenson numer gräver mer i administration än i jord, men han har i högsta grad medverkat till att Jonsereds trädgårdar tilldelats priser av högsta dignitet för återskapade trädgårdar. Vi möter honom live i favoritmiljön i ett av trädgårdens växthus och får oss berättat att 2016, med ”Gothenburg Green World” och med tv-profilen Gunnel Carlssons utställning som invigs den 5 juni, kommer att bli ett extraordinärt år för Jonsereds trädgårdar. Hör programmet med Peter Svenson här. Läs mer om Jonsereds Trädgårdar och om Gunnel "Gröna rum" Carlssons sommarutställning i trädgårdarna.

Del 8: Allt för barnen (19/12 2015)

Alla barn skall ha förutsättningar till en bra uppväxt. På grund av olika anledningar har inte alla de möjligheterna i sin biologiska familj. För kommunens familjeenhet är uppdraget att skapa förutsättningar för en trygg och utvecklande vardag även för barn som under kortare eller längre tid behöver en extra familj i form av ett familjehem. Ett uppdrag som kräver stort kunnande, insikt och inte minst personligt engagemang. I det här programmet möter vi Anna-Karin Eglén som berättar om vardag, inspiration och utmaningar i att arbeta med familjehem.

Med den stora flyktingströmmen behövs fler familjehem. Kanske du efter programmet blir intresserad av att vara ett familjehem som kan bli en avgörande skillnad för ett barn. Här kan du läsa mer och anmäla ditt intresse. Programmet kan du lyssna på här.

Del 7: Bonde i Partille (5/12 2015)

Leif och Kristina Gustavsson driver Lexby Gård i Partille. I detta program som leds av Leif Lundvall får vi en inblick i hur det är att vara bonde i Partille. Leif och Kristina Gustavsson pratar om om gården, djuren, skördefesten och Lexbydagarna. Det blir också tillbakablickar flera hundra år i tiden och det blir diskussion om framtiden. Musik som Kristina och Leif Gustavsson har valt ut kommer också att spelas. Lyssna på programmet här.

Del 6: Nyanländ i Partille (21/11 2015)

I detta avsnitt i programserien Mitt Partille träffar ni Nomi Madolo och Sigbritt Andreasson som i sitt arbete i Partille kommun möter nyanlända. Samtalet om hur Partille tar emot nyanlända leds av Leif Lundvall. Nomi Madolo är rektor för vuxenutbildningen och ansvarig för antagning till SFI (Svenska för invandrare) på utbildningsförvaltningen.

Sigbritt ”Sigge” Andreasson arbetar bland annat med olika hälsoprojekt i kommunen. Samtalet handlar om integration av de nyanlända, om SFI och dessutom får vi ta del av några intressanta projekt som drivs i kommunen. Exempel på dessa är Middagsbjudningen, Cykelprojektet, Simprojektet och Ta chansen. Utöver intressanta röster spelar även Nomi och Sigge sin favoritmusik. Här kan du lyssna på detta intressanta och hyperaktuella program.

Del 5: På fältet för våra ungdomar (7/11 2015)

I det här programmet får vi möta Tinna Mollén, fältsekreterare, och Maggie Harake, fritidsledare, som träffar våra ungdomar ute i kommunen och på fritidsgårdar. ”Kom till oss med era problem eller önskemål, vi fixar det”. Ungefär så kan man beskriva deras filosofi. Ambitionen, viljan och humöret är inget att missta sig på. Drivkraften är att alla ungdomar skall få samma möjligheter till trygghet och stimulerande fritidsaktiviteter. ”Det bästa jobb man kan ha. Vi får ju så mycket tillbaka”. Lyssna här.

Del 4: Fritiden för de unga i Partille (24/10 2015)

I detta avsnitt träffar ni Rabi Shabo och Jonny Shlaimon och temat är fritiden för de unga i Partille. Rabi Shabo är samordnare för fritidsverksamheten och Jonny Shlaimon är ungdomsledare. De brinner verkligen för sina uppgifter. Det blir ett lättsamt program som leds av Leif Lundvall om fritidsgårdar, aktiviteter för de unga, breakdans och om kommande event i Partille. Rabi och Jonny bjuder på sig själva och de berättar också mycket om vilka de är och om sin bakgrund, sina jobb, musik och om intresset för dansen. De gör det med en stor portion humor och med ett stort kunnande. Lyssna här.

Del 3: Partille Arena - ett unikt bygge (10/10 2015)

Partille Arena invigs i september 2016. Med sitt unika koncept kommer idrottsupplevelser, musik- och kulturutbud att tas till helt nya nivåer. Dessutom ges möjlighet till skolidrott, många aktiviteter och en matbit eller fika i folklivet. Två mycket engagerade och förväntansfulla personer i arenaprojektet är Lars Claesson, avdelningschef på kultur och fritid, och Daniel Claeson, evenemangschef på kommunen. Hör dem berätta.

Del 2: Unika Jonsereds Trädgårdar (26/9 2015)

Sommaren 2014 invigdes de återuppståndna Jonsereds Trädgårdar, ett drygt år senare utses de till Sveriges mest inspirerande park. Vi får historia och vardagsglimtar av två entusiaster, Peter Svensson, trädgårdsmästare och Erika Bertilsson, arbetsledare. De ingår i teamet kring återskapandet och inte minst den spännande framtiden - ”En trädgård blir ju aldrig färdig”. Man blir lätt på gott humör då Peter och Erika berättar om vardag och visioner för ”Trädgården med hjärta”. Lyssna här.

Del 1: Partilleliv - Ingalill Andersson (5/9 2015)

Först ut var Ingalill Andersson som föddes 1928 ”på Willys parkeringsplats” och har bott i Partille hela sitt liv. Hon berättade om sin pappa som gjorde ”allt” i kommunen, om tobaksaffären som hon drev med sin make på Kyrktorget, om hur Partille förändrats genom åren, om fritiden och vännerna. Ingalill bjöd på en vardagsskildring av vår kommun med möten och anekdoter från nästan ett helt sekel. Lyssna på programmet här.

 

Vill du rekommendera profiler för framtida program är du välkommen att kontakta kundcenter.