Vår dansundervisning är känd för sin höga kvalitet och när du tränar hos oss får du garanterat en stark teknisk grund inom dans oavsett vilken dansstil du väljer. Detta då vi arbetar från grunden med teknik, musikalitet och scenisk närvaro och hela tiden med dansglädjen i fokus.

Upptakten

För alla elever i årskurs två i Partille kommun erbjuder Kulturskolan ett prova-på-år som heter Upptakten. Då får du som elev möjlighet att prova på de ämnen som vi erbjuder på Kulturskolan. Läs mer här. 

Vårt dansutbud

Danslek 3–4 år

3-4 år med vårdnadshavare. Vi träffas och rör oss till musik och använder oss av olika redskap som bland annat rytmiksjalar och enklare rytminstrument. Du som vuxen är delaktig i passet med ditt barn.

Barndans 4–6 år

4-6 år. Barndansen förbereder barnen för olika dansstilar, t.ex. klassisk balett, jazzdans och hip-hop/street. Under en lekfull undervisningsform utvecklas musikalitet och koordination. Barnen uppmuntras till rörelseglädje och får en naturlig känsla för dans. 

Klassisk balett

Den klassiska baletten är grunden för all konstnärlig dans. På balettlektionerna gör vi övningar både vid stången och ute på golvet. Övningarna syftar till att ge god hållning, balans, styrka och koordination, ett måste även för dig som vill bli en bra dansare inom jazzdans, modern dans eller andra inriktningar. De yngre barnens lektioner har även inslag av lek och improvisation.

Hip hop & Street

En dansstil som ligger i tiden för dagens ungdom, fylld av explosiv energi och attityd! Inom Streetdance ryms influenser från Jazz, Locking, Poping, Hip-Hop, Swing, Breakdance, Funk m.m och focus ligger på dansglädje och den personliga stilen. De yngre barnens lektioner har även inslag av lek och improvisation.

Jazzdans

Jazzdansen har sitt ursprung i den afrikanska dansen men har blandats upp med amerikansk show- och sällskapsdans. Jazzdans ser du numera i musikaler, videos och shower. Lektionen inleds med teknikuppvärmning där vi tränar upp kondition, smidighet, styrka koordination och rymt. Därefter tränar vi på olika steg och rörelser. De yngre barnens lektioner har även inslag av lek och improvisation.

Dansmix teknik

Detta är kursen för dig som vill dansa mer än en dansstil eller funderar på att söka in till Kulturskolans Danslinje. Här kommer du att träna Klassisk Balett som är grunden för all konstnärlig dans och ett måste om du vill bli en stark teknisk dansare. Kursen kommer även att innehålla Jazzdans med mera. Läraren kommer att lägga upp kursen efter gruppens behov och önskemål.

Dansmix special, för dig med funktionsvariation

Specialanpassad undervisning för elever med funktionsvariationer. Detta är kursen för dig som vill prova olika dansstilar och på ett lustfyllt sätt jobba med uttryck och koreografi. Vi provar på olika dansstilar såsom hip-hop/street, jazz och balett.

Danslinjen

Hösten 2002 startade Partille Kulturskola danslinjen. Utbildningen vänder sig till ungdomar, högstadie- och gymnasieelever från år 7, som har ett brinnande intresse för dans och vill utveckla detta vidare. Vi kan erbjuda en bred grundutbildning som öppnar upp möjligheten av komma in på högre utbildningar som estetiska program, dansgymnasium, balettakademin, performing arts school, yrkesdansarlinjen med mera. Undervisningen sker efter skoltid. 

Förkunskaper är ett plus så om du funderar på att söka Danslinjen rekommenderas 2-3 timmars dansträning per vecka. 

Bra att veta!

Klädsel

Danslek & Barndans

Oömma valfria kläder, mjuk danssko eller strumplästen.

Klassisk balett

Tjejer – vita eller rosa balett tights med fot, svart leotard/dansdräkt som är kortärmad eller med axelband, mjuka vita eller rosa teknikskor, håret uppsatt i knut. Killar – vit tajt t-shirt eller linne, svarta tights eller tajta byxor, vita sockar, svarta mjuka teknikskor.

Jazzdans

Valfria tajta kläder som tights, korta shorts, hotpants, i stretchmaterial, linne, top eller dansdräkt, strumplästen eller mjuka jazzdansskor. Uppsatt hår vid långt hår.

Hip-hop & Street

Valfria kläder, innegympaskor.

Dansmix

Valfria tajta kläder som tights, linne, top eller dansdräkt, strumplästen eller barfota. Uppsatt hår vid långt hår.

Danslinjen

Speciell klädkod som ni får information om vid antagning.
Som elev på Partille Kulturskola har ni 10% rabatt på Dansbutiken i Göteborg, Vasagatan 48. Ta med antagningsbeskedet till butiken för att visa att ni går på Kulturskolan.

Föreställningar

Kulturskolan har sin årliga dansföreställning i maj där alla elever från 4 år och uppåt medverkar. Dansen tar ut en kraftigt subventionerad entré för vuxna samt fri entré för barn och unga upp till 18 år. Pengarna går till Kulturskolans Intresseförening som förvaltar över elevernas pengar. Detta gör att vi till exempel kan köpa in kostymer och rekvisita till dansföreställningarna, ordna workshops med gästlärare, bjuda våra elever på fika vid längre repetitioner och genrep.

2016 startade vi projektet Made by Me: En föreställning där eleverna själva koreograferar och framför sina dansnummer på Stora Scen i Partille Kulturum. I föreställningen medverkar Kulturskolans elever från 10 år och uppåt. Projektvecka med rep och föreställning sker under vecka 3, ingen ordinarie undervisning vecka 3. Fri entré till föreställningen.

Under höstterminen avslutar vi med öppet hus på dansklasserna, då får du som vårdnadshavare se vad vi tränat på under höstens lektioner. Detta sker sista veckan på höstterminen.

Utöver detta kan det komma förfrågningar om andra uppträdanden och event där vi engagerar eleverna.