Partille erbjuder intensivsimskola för barn och terminsimskola för vuxna. Vi satsar på vattensäkerhet och vattenvana då det är en grundläggande förutsättning för att kunna lära sig att simma. Målet är att ge eleven de bästa förutsättningarna för god simkunnighet. Simskolan arrangeras i Björndammens simhall i Partille. Under början av sommaren bedriver vi även simskola utomhus i Kåsjön, där vi även erbjuder fortsättningskurs. Med nybörjare menas att barnet inte kan simma 25 meter bröstsim eller 10 meter ryggsim.

Sommarsimskola intensiv nybörjare

Var: Björndammens simhall eller i Kåsjön.

När: Måndag till torsdag under veckorna 25, 26 och 27. Start måndagen den 15 juni och avslutning torsdagen den 2 juli.

Björndammens simhall: klockan 16, 17 eller 18

Kåsjön: 12.15 

Krav: Nybörjare från det året barnet fyller 6-13 år. Inte kunna simma 25 meter bröst eller 10 meter rygg. 

Sommarsimskola intensiv fortsättningskurs

Var: Bryggorna i Kåsjön klockan 13.15

När: Måndag till torsdag under veckorna 25, 26 och 27 med start måndagen den 15 juni och avslutning torsdagen den 2 juli.

Krav: Kunna simma 25 meter bröst och 25 meter rygg på djupt vatten.

Intresseanmälan

Kan göras mellan 23 mars tom 5 april. Lämna din intresseanmälan här. 

Besked om plats:

Grupperna fylls på i turordningen. Partille kommuns invånare och de äldsta barnen prioriteras. Från den 7 april tom 15 april kommer alla som fått plats meddelas via telefon. Ni som inte blivit uppringda får automatiskt en reservplats och vi hör av oss till er om en plats blir ledig.

Betalning:

Betalning skall ske senast lördagen den 18 april. Betalas det inte i tid så förlorar man sin plats. Simskolan kostar 400 kronor per barn. Avgiften betalas i simhallens reception.

Eventuell återbetalning görs endast mot uppvisande av läkarintyg.

 

Våren 2020 simskola för barn

Alla platser på vårens kurser är tillsatta

Intensivsimskola för nybörjare som inte kan simma 25 meter bröstsim eller 10 meter ryggsim. För att få delta så ska barnet vara mellan 6-13 år*. Intensivsimskola hålls i Björndammens simhall klockan 15, 16 eller 17, varje tisdag, onsdag och torsdag under 4 veckor.

Vårens perioder:

  1. 14 januari tom 6 februari
  2. 18 februari tom 12 mars
  3. 17 mars tom 16 april (ej vecka 15 då det är lov)
  4. 21 april tom 14 maj

Observera! Du kan inte välja period. Ditt barn kommer få en plats enligt turordningsreglerna.

Intresseanmälan

Kan göras mellan 14 oktober tom 27 oktober. Lämna din intresseanmälan här.

Besked om plats

Grupperna fylls på i turordning. Partille kommuns invånare och de äldsta barnen prioriteras. Från den 29 oktober tom 7 november meddelas alla som fått plats via telefon. Ni som inte blivit uppringda får automatiskt en reservplats och vi hör av oss till er om en plats blir ledig.

*6-13 år: Barnet behöver inte vara 6 år. Det räcker att barnet fyller 6 år det år som simskolan arrangeras.

Betalning

Betalning skall ske senast den 16 november. Betalar man inte i tid så förlorar man sin plats. Simskolan kostar 400 kronor per barn. Avgiften betalas med kort eller swish i simhallens reception. Eventuell återbetalning görs endast mot uppvisande av läkarintyg.

Våren 2020 simskola för vuxna

Simskola för vuxna från 13 år. Simskolan hålls i Björndammens simhall varje onsdag från klockan 19.00

12 lektioner/30min Vecka 3-14

Med start 15 Januari till och med 1 April

Nybörjare: klockan 19.00-19.30

- För dig som saknar vattenvana och ej kan grunderna i simteknik

Fortsättning: klockan 19.30-20.00

- För dig med god vattenvana samt kan grunderna i simteknik

Anmälan

Välkomna till simhallens reception onsdagen den 4 december från klockan 19.00. Bokning och betalning på plats, Kostnad 500kr.

Frågor kring simskola för barn

Måste man duscha innan?

I Björndammens simhall vill vi erbjuda våra besökare så rent vatten som möjligt. Därför finns det vissa rutiner man ska följa innan man går i bassängen.

  • Duscha alltid naken
  • Tvätta dig noga med tvål & schampo
  • Bär inga underkläder under badkläderna
  • Gå på toaletten innan du badar

När ska man vara där?

För att undvika att simskolegrupperna krockar och att barnen får vänta så rekommenderar vi att barnet duschar och byter om tidigast 10-15 minuter innan start.

Simskolan använder omklädningsrummen på entréplan. Om eleven har vuxet sällskap så klär barnet om i det omklädningsrum som gäller för den vuxne.

I simhallen

Eleverna inväntar simskolelärare. Ingen går i vattnet innan läraren säger så.

Får föräldrar följa med?

 

Förälder, eller annan vuxen får lov att vara med inne i simhallen vid första och sista simskoletillfället. Övriga tillfällen är barnen själva under lektionstid.

Caféet vid simhallen öppnar klockan 17.

Hur lång tid tar det för barn att lära sig simma?

Alla barn är olika varför det tar olika lång tid för dom att lära sig att simma. Hur lång tid det tar för just ditt barn att lära sig simma beror på ålder, mognad, vattenvana och hur ofta ni tränar. Det kan ta en kurs eller flera, men tids nog kan alla lära sig att simma.

Varför bröstsim?

I Sverige har vi kallt vatten. I kallt vatten är det en fördel att simma bröstsim, eller liksidigt ryggsim eftersom huvudet befinner sig över vattenytan. När huvudet är över vattenytan så tar det längre tid för kroppen att kylas ner. 98 procent av alla drunkningsolyckor sker utomhus, i kallt vatten.

Ett vilsamt simsätt

Att simma bröstsim eller liksidigt ryggsim är ett vilsamt simsätt. Vilket simsätt du använder kan vara avgörande för att du ska orka simma in till land eller att du ska klara att rädda någon - det är också bröstsimsbentagen du använder när du genom bogsering livräddar någon, eller om du behöver ta dig upp ur en isvak.

Hur förbereder jag mitt barn för simskola?

Besök simhallen regelbundet tillsammans med barnet. Blanda lek med övning när du vänjer det vid simhallen och bassängen. Öva på att doppa huvudet och röra sig i vattnet. Ju mer hemma barnet känner sig desto enklare är det att lära sig simma.

Tänk på att ditt barn är unikt! Alla barn utvecklas olika fort och utvecklar sin koordinationsförmåga i olika takt. Jämför därför inte ditt barns simförmåga med andra barns utan låt det lära sig i sin egen takt.

Öva hemma

Du kan öva vattenvana hemma. Antingen i badkar eller tvättställ. Prova att doppa huvudet försiktigt, tvätta ansiktet och bubbla med munnen i vattnet.

Är mitt barn simkunnigt?

Syftet med simskolan är att ge barnen de bästa förutsättningarna för att klara sig själva, och att kunna rädda andra. Grunderna, i simskolan är att lära barnen att känna sig trygga i vattnet. Utöver att simma så ska de våga vara under ytan, kunna hoppa och dyka samt att flyta på rygg både på grunt och djupt vatten. Ytterligare ska de lära sig att vinkla ut fötterna för att få ett effektivt bentag.

Simkunnig

För att anses som simkunnig ska barnet kunna falla i vattnet, få huvudet under och efter att åter tagit sig upp på ytan, kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.

Kunskapskrav i idrott och hälsa från skolverket

För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 6 ska eleven vara simkunnig samt kunna hantera nödsituationer, vid vatten med redskap under olika årstider.