Du som har en funktionsnedsättning kan få en kontaktperson som stödjer dig i sociala kontakter för att komma ut i samhället. Kontaktpersonen fungerar som en vän och medmänniska som underlättar för dig att leva ett självständigt liv genom att minska social isolering.

Vanligtvis träffas du och din kontaktperson varannan vecka och har telefonkontakt däremellan. Ni gör aktiviteter tillsammans utifrån dina intressen. Det kan exempelvis vara att ringa och prata en stund, fika, ta en promenad, gå på bio, teater eller på fotbollsmatch. Att ha en kontaktperson kostar inget. När du och din kontaktperson träffas står var och en för sina egna kostnader.

Så ansöker du om kontaktperson

Du ansöker om att få en kontaktperson för ungdomar och vuxna hos kommunens biståndshandläggare som du når via Partille kundcenter. 

Vill du bli kontaktperson till en ungdom eller vuxen?

Som kontaktperson är du en medmänniska och vän. Du och den du är kontaktperson åt träffas 2-3 gånger i månaden (totalt cirka 8 timmar) och gör något roligt tillsammans. Du ger av din tid och ditt engagemang och får mycket glädje tillbaka. Att vara kontaktperson innebär inte att du blir anställd. Du får arvode och omkostnadsersättning.

Vem kan bli kontaktperson?

Det finns inga särskilda utbildningskrav för kontaktpersoner, stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Vi ser gärna både manliga och kvinnliga sökande. För att bli kontaktperson måste du ha fyllt 18 år. Vi gör också en utredning runt dina personliga förhållanden samt en registerkontroll i social-, kronofogderegister samt polisens misstanke- och belastningsregister.

Lämna intresseanmälan

Om du är intresserad av att bli kontaktperson kan du fylla i en intresseanmälan som du hittar under rubriken Vill du bli kontaktperson?  

Har du frågor?

För frågor eller mer information om vad det innebär att vara kontaktperson är du välkommen att kontakta vår samordnare för kontaktpersoner som du når vi kundcenter, se knapp högst upp på sidan. 

Mer om kontaktperson

Det här kan du förvänta dig av oss

För dig som erbjuds stöd på fritiden enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialtjänstlagen i Partille kommun finns en så kallad kvalitetsdeklaration. Den talar om vad du kan förvänta dig av oss utifrån ett antal värdeord som tillgänglighet, bemötande och trygghet. Bland annat att personalen stödet ska starta inom tre månader efter att du har fått beslut om insatsen, att du ska mötas med respekt och utifrån dina egna förutsättningar och att personalen har den kompetens som krävs för att kommunicera med dig. Här kan du läsa kvalitetsdeklarationen i sin helhet.