I april har du som är småhusägare i Partille återigen möjlighet att få grovavfall hämtat vid tomtgränsen utan extra kostnad. Då är det dags för kommunens årliga städkampanj. Vi hämtar i Sävedalen och i Finngösa lördagen den 8 april och i de andra kommundelarna den 29 april.

Under kommunens städkampanj erbjuds småhusägare gratis hämtning av grovavfall som möbler, redskap, utrustning och annat lösöre från hushållet. Avfallet som du vill få hämtat ska vara sorterat och paketerat i säckar och lådor och utställt vid tomtgränsen senast klockan 8 på morgonen den 8 april eller 29 april beroende på i vilket område i Partille som du bor i.

Löst och osorterat avfall hämtas inte

– Det är okej att lämna cyklar som de är, men allt annat grovavfall måste sorteras och paketeras så att en person kan lasta det. Grovafall ska delas upp i brännbart och obrännbart och elavfall och trädgårdsavfall ska sorteras separat, säger Fredrik Olsson som är renhållningsansvarig i Partille kommun.

Av hänsyn till våra avfallshanterares arbetsmiljö får en säck eller ett låda som ska hämtas inte väga mer än 25 kilo eller vara bredare än en meter. Om inte avfallet är sorterat och paketerat rätt, är för skrymmande eller väger för mycket kommer det inte att hämtas.

– Skruva eller såga sönder stora föremål och sortera och paketera dem sedan på rätt sätt, tipsar Fredrik Olsson.

Begränsad mängd trädgårdsavfall

Varje hushåll får ställa ut max fem säckar med trädgårdsavfall. - Har du mer trädgårdsavfall än så rekommenderar vi dig att teckna abonnemang för hämtning av blommor, blast, fallfrukt, gräsklipp, löv, ogräs och ris. Då hämtar vi och tar hand om ditt trädgårdsavfall varannan vecka under växtsäsongen från mars till november, säger Fredrik Olsson.

Läs mer om kommunens abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall här.

Förpackningar och tidningar hämtas inte

Förpackningar av plast, kartong, wellpapp, glas och metall samt tidningar, som ska lämnas på återvinningsstationerna runt om i kommunen, hämtas inte under städkampanjen.

– Ta med skräpet till din närmsta återvinningsstation. De finns oftast på gångavstånd, säger Fredrik Olsson.

Här kan du söka efter en återvinningsstation nära dig.

Förbeställ hämtning av vitvaror och farligt avfall

Om du vill lämna vitvaror under städkampanjen, till exempel kyl, frys, spis eller diskmaskin, måste du förbeställa hämtningen. Det gäller även dig som vill lämna farligt avfall som batterier, färgburkar, lysrör och aerosolbehållare.

– Av arbetsmiljö- och säkerhetsskäl hämtas vitvaror och farligt avfall i särskilda bilar i veckan efter städkampanjen, säger Fredrik Olsson.

Kontakta RenoNordens kundtjänst senast klockan 11 fredagen innan städkampanjen i ditt område om du vill lämna den här typen av avfall. Telefon 031-3000 704. E-post: kundtjanst.partille@renonorden.se.

Du ansvarar för avfallet tills det hämtas

Som fastighetsägare har du ansvar för det utställda avfallet till dess att det hämtas.

– Till exempel är det extra viktigt att farligt avfall hanteras och paketeras på rätt sätt för att kunna hämtas, säger Fredrik Olsson.

Återvinningscentralen i Öjersjö

Städkampanjen 2017 genomförs i samarbete mellan Partille kommun, RenoNorden och Renova Miljö. Är du bortrest när städkampanjen passerar ditt hus så kan du alltid åka till Återvinningscentralen i Öjersjö och lämna ditt grovavfall själv. Glöm inte att ta med ditt återvinningskort! Saknar du ett sådant går det att beställa här.

Varför gäller detta bara småhusägare?

Kostnaden för städkampanjen ingår i den fasta avfallsavgiften för småhusägare, men inte i avgiften för flerfamiljshus. Om man vill bli av med grovavfall som lägenhetsboende kan man antingen utnyttja sina fem fria besök på Öjersjö återvinningscentral eller beställa hämtning av grovavfall vid fastigheten mot en avgift via RenoNordens kundtjänst

Påverkas hämtningen i Kåhög och Lexbydal den 29 april av 10MILA?

Även om orienteringstävlingen 10MILA gör att framkomligheten är begränsad i Lexbydal och Kåhög den 29 april, så kommer städdagen att fungera normalt för de allra flesta. För boende i Lexbydal och Kåhög som inte kan lämna grovavfall den 29 april kommer vi att erbjuda möjlighet att lämna vid senare tillfälle. Här kan du läsa mer om hur 10MILA påverkar trafiken.

Kategorier: nära hem & familj
Sidan publicerad: Måndag, 20 mars 2017, 18:18