Birgitta Redegard arbetar som KBT-terapeut i Partille. Hon har även en digital mottagning via MindFam – ett inkubatorföretag vid Sahlgrenska Science Park. Onelineterapin har gett henne klienter i hela landet och ökat deras och hennes valfrihet och flexibilitet genom att inte vara bundna till en särskild mötesplats.

– Som terapeut ligger mitt fokus på samtalet med klienten. Mitt ansvar är att lyssna och hjälpa henne eller honom att identifiera var ett problem ligger och bidra till att det kan lösas. Det har visat sig fungera lika bra genom videosamtal som att ses på min mottagning Bright Future i Navet i Sävedalen, säger Birgitta Redegard.

Terapi via videolänk

Hon är en av tio specialister som blivit utvalda att delta i MindFams projekt att främja psykisk hälsa och välmående genom att digitalisera terapin och sänka instegströsklarna till professionell hjälp. Klienterna bokar och träffar terapeuten med hjälp av sin dator eller MindFams app för mobiltelefon och surfplatta. För att skydda klienternas integritet är videosamtalen krypterade.

– Onelineterapin ökar både mina klienters och min valfrihet och flexibilitet genom att vi inte är bundna till en särskild mötesplats. Vi kan träffas oavsett om min klient är i skolan, på jobbet, på resa eller bor långt bort. Vid behov kan jag även erbjuda samtal på andra tider än vanligt.

Även personer som har svårt att ta sig ut eller tycker det är svårt att ta personlig kontakt är hjälpta av den nya tekniken.

Har klienter i hela Sverige 

Birgitta Redegard har varit verksam som terapeut sedan 2010. Hon jobbade som konsult på vårdcentral de första tre åren. Därefter har hon varit sin egen. Hennes verksamhet har vuxit sedan hon öppnade sin digitala mottagning och hon tror att metoden kan bidra till att utjämna köerna till psykisk terapibehandling.

– Tidigare tog jag emot mellan tolv och femton klienter i veckan. Nu möter jag över tjugo personer varje vecka och mina klienter finns i hela landet, inte bara i Partille.

Finns det situationer då du avråder från onlineterapi?

– I flertalet fall fungerar samtal via videolänk utmärkt för att hantera tillstånd som stress, ångest utbrändhet och depression som drabbar många människor någon gång i livet. Men om en klient har en diagnos som faller under psykiatrin och kräver särskild medicinering krävs andra former av terapeutisk behandling.

Hur säkerställs onlineterapeuternas kunskaper?

– Vi är utvalda att delta i MindFams projekt utifrån vår kompetens och erfarenheter och vårt arbete utvärderas regelbundet.

Tydliga egna gränser viktiga

Vikten av att sätta tydliga egna gränser för sitt arbete som enmansföretagare har blivit tydligare för Birgitta Redegard sedan hon började med onlineterapi.

– Jag jobbar mellan åtta och arton måndag till fredag och tar akuttider vid behov. På helgerna laddar jag mina batterier för att kunna vara en så bra terapeut som möjligt på vardagarna.

Kategorier: Företagande
Sidan publicerad: Onsdag, 5 december 2018, 10:09