För tredje året i rad arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kampanjen Krisberedskapsveckan den 6–12 maj. Syftet är att öka vår beredskap vid större samhällskriser. Ju fler som själva klarar sina grundläggande behov av bland annat mat, vatten och värme vid en kris desto bättre kan samhället ta hand om dem som behöver hjälp.

Partille kommun har en god beredskap för att hantera samhällskriser av olika slag. Men det är också viktigt att du som bor i kommunen är informerad och engagerad om något skulle hända. Den nationella Krisberedskapsveckan är ett bra tillfälle att ta del av information om vad du själv kan göra för att förbereda dig och dina anhöriga inför en situation där samhället helt plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Om vardagen vänds upp och ner

Vad gör du om det till exempel inte finns vatten i kranen, mobilnätet slutar fungera och elen är borta en längre tid? Har du mat hemma och hur kan du tillaga den, hur håller du värmen om störningen sker under den kallare tiden på året och hur betalar du om betalkort och bankomater inte fungerar? Med budskapet – ”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” – är tanken att Krisberedskapsveckan ska väcka tankar om det egna ansvaret och beredskapen om viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut på grund av exempelvis extremt väder eller it-attacker.

Lär dig mer om krisberedskap

Partille kommun ordnar inga särskilda arrangemang under krisberedskapsveckan men du som vill öka din beredskap kan göra mycket på egen hand.

Allmänt om kris från MSB

På MSBs webbsida Din säkerhet finns tips på sådant som är bra att ha hemma och hur du förbereder dig för att tillgodose de viktigaste behoven under en kris; vatten, värme, mat och kommunikation.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

Under 2018 delade MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll. Tyngdpunkten i informationen ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna klara grundläggande behov när samhällets service inte fungerar som vanligt. Broschyren har tagits fram som en följd av säkerhetsläget i vår omvärld och syftet är att öka privatpersoners kunskap om krisberedskap (inför till exempel naturkatastrofer och terrorattentat), höjd beredskap och ytterst krig. Det är första gången sedan 1961 som en liknande skrift producerats av en svensk myndighet.

Filmer om krisberedskap

Om det blir el- och värmeavbrott – vad gör du då?
Hemberedskap – mat
Hemberedskap – kommunikation
Hemberedskap – vatten
Hemberedskap – värme
För barn: Om krisen eller kriget kommer
Nedsläckt land – realityserie från SVT. Ett experiment där tio deltagare får prova att klara sig i ett samhälle helt utan el. (Kan ses på SVTPlay till och med november 2019)

Specifikt om Partille

Om du vill veta mer om krisberedskap och trygghet i Partille kommun så hittar du information på vår webbplats. Om du har specifika frågor är du välkommen att kontakta kommunens säkerhetssamordnare som du når via Partille kundcenter, 031-792 10 00.

SMS vid kris för dig som bor i Partille

Om det blir avbrott i någon av de tjänster som har stor påverkan på din vardag använder sig Partille kommun av sms-utskick för att nå ut med informationen. Är du skriven på en adress i Partille och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress – så kommer du automatiskt att få våra SMS-utskick om det inträffar en kris. Om ditt abonnemang är registrerat på en adress utanför kommunen kan du ändå registrera dig för att få kris-SMS från kommunen.

Kategorier: kommun & politik
Sidan publicerad: Tisdag, 7 maj 2019, 08:00