Hinner du inte ta tillvara på all frukt i din trädgård? Låt någon annan få glädje av ätmogen frukt och lämna skadad och möglig fallfrukt på återvinningscentralen i Öjersjö där den tas om hand för att bli biogas.

Doften av en paj på nyplockade äpplen och smaken av ett solmoget plommon kan förgylla vilken grå och småkylig höstdag som helst. Men även om vi vill ta hand om och äta upp all frukt som den egna trädgården ger, kan det vara snudd på ett omöjligt uppdrag när frukten faller i drivor från träden.

Dela med dig till andra

Orkar du inte äta upp frukten själv eller mosa, safta och sylta så kan du skänka bort din frukt istället. Ta med en korg till jobbet, bjud vänner och förbipasserande att plocka med sig frukt från din trädgård. Du kan även pröva att annonsera ut frukten på en digital fruktförmedling, till exempel via www.aktavara.org.

Gör must av dina äpplen

Ett annat sätt att förädla äpplen på är att låta någon göra must av dem. Sveriges pomologiska sällskap listar musterier i Sverige. På deras lista hittar du bland annat mobila Cykelmusteriet som kommer till din trädgård och gör musten på plats. På beställning cyklar de till ditt hus i Sävedalen, Lexby, Kåhög och Jonsered. Mot lite högre pris trampar de även till andra platser i Partille och mustar. Där finns även de mobila musterierna JustMust och Lindens Trädgårdar som tar sig till platser i Mölndal och Göteborg.

Förnybar energi från din fallfrukt

Genom att plocka upp fallfrukten från marken undviker du problem med getingar, råttor, rådjur och älgar som annars gärna kalasar på den jästa frukten.

Möglig och skadad fallfrukt som inte går att äta längre lämnar du i särskilda kärl på återvinningscentralen i Öjersjö där den tas om hand för att bli biogas. Kärlen står där du lämnar övrigt trädgårdsavfall. Observera att enbart fallfrukt får tömmas i de kärlen. Avlägsna även påsar och säckar.

Glöm inte ÅVC-kortet!

För att komma in på återvinningscentralen behöver du ditt ÅVC-kort. Här hittar du mer information om avfall och återvinning i Partille kommun.

Förbjudet att dumpa trädgårdsavfall

Det är förbjudet att slänga trädgårdsavfall utomhus på platser som allmänheten har tillträde eller insyn till enligt Miljöbalken (29 kapitlet 7 §). Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse för nedskräpning.

Kategorier: hem & familj
Sidan publicerad: Onsdag, 22 augusti 2018, 09:15