De nordiska länderna har kommit överens om att den 1 december ska vara brandvarnardagen. Glöm inte testa din brandvarnare idag! Det kan vara skillnaden mellan liv och död.

Nu går vi in i den period på året som är en av de mest drabbade av bostadsbränder - jul- och nyårshelgerna och veckorna däromkring. Försök därför göra det till en vana att testa din brandvarnare regelbundet, till exempel den 1 december varje år. Ett tryck på knappen räcker för att testa om din brandvarnare fungerar.

Hur testar du din brandvarnare?

Det är enkelt - tryck på knappen! Om inte brandvarnaren piper då, måste du byta batteriet. Här kan du se en kort film som visar hur du bäst sköter din brandvarnare och testar så att den fungerar. Här hittar du fler tips om placering och hantering av brandvarnare i hemmiljö.

Få gratis påminnelse via SMS

Idag är det många som har brandvarnare hemma, men allt för många glömmer att testa den. Nätverket Aktiv mot brand, som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har en SMS-tjänst som kostnadsfritt skickar en påminnelse om att testa brandvarnaren.

Välj hur ofta du vill bli påmind

Du kan välja att bli påmind den 1 december varje år, halvårsvis eller ännu oftare. Du kan anmäla dig till tjänsten här, det tar bara några sekunder. Tänk på att en fungerande brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död!

Sidan publicerad: Fredag, 30 november 2018, 15:07