Mia Smith, lärare i engelska och tyska på Vallhamra skola, har vunnit Kungl. vitterhetsakademiens årliga lärarpris för sin varierade och innovativa undervisning i moderna språk. Men också för sitt arbete med att stärka de moderna språkens ställning i skolan.

Hur känns det att ha vunnit priset?

Det känns som det högsta erkännandet man kan få och bekräftar att man gör ett bra jobb. Så det känns bra på det viset.

Vad kännetecknar en innovativ språkundervisning?

Den kännetecknas av att man varierar metoder, känner av grupperna och att man förnyar sig. Jag jobbar både digitalt och analogt och försöker hela tiden hitta nya metoder. Som lärare kan det vara enkelt att återanvända projekt, men det blir jag uttråkad av. Jag försöker därför alltid hitta en ny twist och jag tror att mitt engagemang smittar av sig på eleverna.

Vilka utmaningar står undervisningen i moderna språk inför idag?

Moderna språk är det enda ämnet som är valbart, men det har tyvärr låg status. EU har som mål att alla ska kunna prata sitt modersmål plus två språk till, men vi lever inte upp till det i Sverige idag. Därför krävs det stöttning av ämnet.

Men på Vallhamra skola är vi en lärargrupp som brinner för vårt ämne. Vi har klasser som har tävlat i språk, så vi har några tjusiga pokaler här på skolan. Vi har även startat ett språkcafé tillsammans för att få elever att använda språk utanför klassrummet.

Kommer eleverna märka att deras lärare vunnit priset?

Jag vet inte, men priset innebär även en summa pengar som går till skolans bibliotek, så vi kommer köpa in tidningar på moderna språk och kanske fler uppsättningar engelsk skönlitteratur.

Vad händer nu?

Det är prisutdelning i Stockholm den 20 mars på Riddarhuset, där kungen och drottningen kommer vara med. Jag känner också de övriga pristagarna och det ska bli extra roligt att få dela priset med lärare som jag vet brinner för moderna språk.

Fakta: Kungliga vitterhetsakademiens lärarpris

Kungl. vitterhetsakademien inrättades av 1753 av drottning Lovisa Ulrika. Syftet med akademien är att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Varje år delas ett pris ut till lärare som gjort särskilt goda insatser inom grundskola och gymnasium.

Årets pristagare är språklärarna Mia Smith (Vallhamra skola), Kent Fredholm (Sundsta-Älvkullegymnasiet) och Petra Lindgren Hultén (Öckerö seglande gymnasieskola).

Länk

Kungl. vitterhetsakaedmiens pressmeddelande om årets lärarpris

Kategorier: Barn & utbildning
Sidan publicerad: Onsdag, 29 januari 2020, 14:11