Ett minne för livet, ett ställningstagande eller en snygg accessoar. Oavsett varför du vill tatuera dig eller göra en permanent makeup, så är det något du ska leva med länge. Var därför noga med ditt val av tatuerare eller skönhetssalong! Detta ska du tänka på.

Tatuering och permanent makeup innebär en beständig målning av huden genom att huden penetreras av nålar doppade i färg. Oftast ger det inga besvär. Men tatuering och permanent makeup kan innebära risk för infektion och blodsmitta.

Då ska du undvika att tatuera dig

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen avråder gravida och ammande från att tatuera sig eller göra en permanent makeup. Har du psoriasis, diabetes, hjärtproblem, MRSA eller är immunsvag, bör du rådgöra med din läkare först.

Är du allergisk bör du också tänka efter en extra gång innan du låter tatuera dig. En del färgpigment kan hos vissa personer ge besvär som klåda.

Välj utförare med omsorg

Du som vill tatuera dig eller att göra en permanent makeup, bör välja tatuerare och salong med omsorg. Försäkra dig om att de följer de regler som finns och har den kunskap som krävs för att utföra ingreppen. Det är också viktigt att du sköter om din nya tatuering på rätt sätt.

Regler för tatuering och permanent makeup

Företagen måste enligt lag anmäla sin verksamhet till kommunen. Kommunen ansvarar i sin tur för att kontrollera att de följer de rutiner som finns för att undvika blodsmitta och andra hälsorisker.

Tatuerare och skönhetsbehandlare som utför permanent makeup ska:

  • Ställa hälsofrågor till dig som kund innan ingreppet för att bedöma om det är lämpligt att utföra ingreppet eller att avråda dig från det.
  • Använda handskar till skydd både för dig som kund och för den som utför ingreppet.
  • Använda sterila tatueringsfärger som är godkända enligt EU:s förordning om kosmetiska produkter och som är anmälda till Läkemedelsverket.
  • Använda sterila nålar och hantera avfallet på ett bra sätt.
  • Ha god allmän hygien avseende handtvätt, desinficering och lokalutformning.
  • Informera dig om hur du ska sköta din nya tatuering eller permanenta makeup under tiden som huden läker efter ingreppet.

Hur veta om utföraren följer reglerna?

Snabbkolla att företaget anmält verksamheten till kommunen och uppfyller reglerna för hygienrutiner och egenkontroll, genom att kontakta kommunens miljöenhet via Partille kundcenter. Ligger företaget i en annan kommun än Partille, vänder du dig istället till den kommunens miljöenhet.

Kontaktuppgifter

E-post till Partille kundcenter: kundcenter@partille.se.
Telefonnummer till Partille kundcenter: 031-792 10 00.

Sköt om din nya tatuering

När du gjort en tatuering eller en permanent makeup, är det viktigt att sköta om den.

Vanligtvis tar det cirka fyra veckor för det ärr som uppstår att läka. Under läkningen bör du undvika att exponera den utsatta huden för solljus och följa de skötselråd som tatueraren eller skönhetsbehandlaren gett dig.

Var uppmärksam på klåda, knutor i huden, eksem eller sår som inte läker i anslutning till ingreppet. Kontakta sjukvården om du misstänker att en infektion uppstått.

Om du inte blir nöjd med din tatuering

Är du missnöjd med ditt ingrepp och det dåliga resultatet beror på att den som utfört behandlingen inte har gjort det på ett fackmässigt sätt, kan du ha rätt till ett nytt ingrepp eller pengarna tillbaka. Du kan även ha rätt till skadestånd för de kostnader du haft för att rätta till det dåliga resultatet.

Kontakta i första hand företaget som utfört tatueringen eller den permanenta makeupen för råd och möjlighet att få kompensation. Till exempel för korrigering eller för att få pengarna tillbaka.

Läs gärna Konsumentverkets information om skydd vid skönhetsingrepp på webbplatsen Hallakonsument.se.

Länk

Konsumentverkets information om skydd vid skönhetsingrepp.

Anmäl farlig tjänst till Konsumentverket

Om du anser att du skadats av ingreppet på grund av brister i kompetens eller säkerhet kan du anmäla företaget och den farliga tjänsten till Konsumentverket.

Länk

Konsumentverket.

Få ditt ärende prövat av Allmänna reklamationsnämnden

Om företaget inte vill hjälpa dig eller inte svarar på dina krav inom skälig tid, vanligen två veckor, kan du anmäla händelsen till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) för prövning av tvisten.

Länk

Allmänna Reklamationsnämnden.

Om du ångrar din tatuering

Det går att ta bort tatueringar på privata hudkliniker med hjälp av laser. Det går lättare att ta bort svarta tatueringar. Tatueringar i andra färger är svårare ta bort. Du bekostar borttagningen själv.

Kategorier: Folkhälsa
Sidan publicerad: Onsdag, 12 februari 2020, 11:34