Marcus Runby har arbetat som gymnasielärare inom samhällsprogrammet vid Partille Gymnasium sedan 2005, han är inriktad på samhällskunskap, historia, religion och sociologi. Läs om hur han finner balans mellan arbete och privatliv, nyckeln till att vara en bra lärare samt hur man motiverar unga.

Varför valde du Partille kommun som arbetsgivare?

Det annonserades en tjänst på introduktionsprogrammen om att de sökte en samhällslärare till gymnasiet. Jag hade precis flyttat till Partille tillsammans med min familj och arbetade på en skola i Angered. Tjänsten vid Partille Gymnasium kändes helt perfekt för mig, jag var bosatt i Lexby och hade 300 meter till min arbetsplats.

Vad gör Partille Gymnasium till en bra skola och arbetsplats?

Närheten till både elever och kollegor. Vi arbetar nära varandra och arbetsmiljön känns prestigelös. Vi landar mer och mer i att ta tillvara på personers unika kompetenser. Var och en får göra det dem är bra på. Alla här arbetar som lärare men vi är alla skickliga på olika saker. Jag är tacksam över att jag får fokusera på det jag är bra på och tycker är roligt i mitt arbete. Det har blivit ett mer öppet och tillåtande arbetsklimat.

Hur gör du för att få en bra arbetsfördelning i ditt arbete? Balans mellan jobb och privatliv?

Jag har världens roligaste jobb. Jag har nästan alltid roligt på jobbet och därför blir det aldrig för tungt. Sen är jag även bra på att stänga av när jag kommer hem. Jag försöker att göra klart allt under dagen och släpper mina arbetsuppgifter när jag kommer hem.

Vad gör du för att dina elever ska hitta en bra balans mellan studier och fritid?

Delvis vid schemaläggning, jag ger dem tid till att lösa uppgifter i skolan så att det slipper göra allt hemma på deras fritid. Det ska finnas utrymme på lektionstid att kunna studera och få hjälp. Jag försöker dessutom visa dem att jag bryr mig om dem och ser allas deras sidor, inte bara den de visar upp inom skolan, utan att de känner att jag ser en större bild av dem. Jag bygger mycket relationer, det är nog drivkraften till varför jag är lärare.

Nyckeln till att vara en bra lärare?

Jag brukar säga att en lärares viktigaste uppgift är att älska sina elever, det ligger en del sanning i det. Jag läste också någonstans att: "Det gäller att tänka gott om människor för det syns på utsidan". Min inställning till mina elever gör att jag kan komma dem nära.

Vad är en utmaning inom din tjänst?

Jag hinner inte alltid med mina administrativa uppgifter. Jag väljer alltid relationer framför rättningar. Det gör att jag ibland kommer efter med planering och rättning men jag tror att jag vinner på det i det långa loppet. Att prioritera relationen till eleverna är alltid det som går i första hand.

Vilket är ditt bästa tips för att motivera unga till studier?

Att försöka få dem att hitta den egna inre motivationen. Det är inte enkelt, med det är viktigt.

Kategorier: Barn & utbildning
Sidan publicerad: Onsdag, 15 november 2017, 08:13