Nyfikenhet och en vilja att förstå är Elin Odsviks ingångar i arbetet som ungdomsbehandlare. Det handlar om att skapa trygga relationer för att ge våra unga en framtid.

Elin Odsvik träffar dagligen unga mellan 13 och 21 år som riskerar att hamna snett i livet på grund av psykosociala problem. Arbetet handlar om att samtala och lyssna, vara ett bollplank för ungdomarnas tankar och funderingar. Över tid bygger hon relationer där de kan känna sig trygga tillsammans med en vuxen som inte är en nära släktning. Hon har lång erfarenhet, har jobbat som ungdomshandledare i elva år, varav nio i Partille. Och yrkesvalet var ganska självklart.

– Jag har helt enkelt alltid velat jobba med människor som har det svårt och ta del av deras livshistoria. Under studietiden jobbade jag extra som behandlingsassistent på SiS ungdomsboende, där jag sedan blev fast anställd som behandlingssekreterare. Att bo, leva och jobba på en institution är tufft och svårt för alla och jag insåg där och då att jag ville komma in tidigare i en ungdoms liv innan det har gått så långt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Familjehuset! Jag arbetar på en arbetsplats med fantastiska kollegor med genuint engagemang och stor vilja att stötta och hjälpa våra familjer. De är grymma på sina jobb men också fina arbetskamrater som stöttar och bryr sig om varandra samtidigt som vi har väldigt roligt tillsammans. Med en sådan grund klarar man av när det ibland blir extra tufft och svårt i vårt jobb.

Vilka är de viktigaste lärdomarna du tar med dig?

– Att ungdomarna har skäl till att göra som de gör, till exempel att utåtagerande i sig kan var sunt i en destruktiv miljö. Det handlar om att försöka förstå. Att bli medveten om sig själv och varför vi gör som vi gör ger oss större möjligheter att förändras.

Hur är Partille som arbetsplats för dig som ungdomsbehandlare?

– Tryggt. Under de nio år som jag arbetat inom öppenvården i Partille har kommunen alltid låtit öppenvården få vara kvar i sin form och vara just den viktiga verksamhet som den är för kommunens invånare. Det är jag stolt över.

Stor satsning på Partilles socialtjänst

Just nu satsar kommunen på att bygga ut socialtjänsten för att kunna hjälpa ännu fler människor samtidigt som medarbetarnas arbetsmiljö blir bättre. Satsningen innebär att flera nya medarbetare har rekryterats inom socialtjänstens olika områden. Ta en titt här om du, eller någon du känner, är intresserad av att arbeta som socionom i Partille kommun.

Kategorier: Hem & familj
Sidan publicerad: Måndag, 22 maj 2017, 12:32