2016 års barnkonventionspris delas mellan Göran Frödin och Hoppets hus. Det årliga priset delas ut till personer, föreningar, grupper eller verksamheter i Partille kommun som arbetar i bankonventionens anda. Prisutdelning sker på FN-dagen måndag 24 oktober klockan 18 i Partille Kulturum.

Musikalisk eldsjäl med socialt engagemang

Göran Frödin är körledare i föreningen Passalens ungdomskör i Partille – en kör för personer med synliga och osynliga funktionshinder. Moderkören finns i Göteborg och har cirka 50 deltagare. Partilledelen, som har funnits i cirka två år, har cirka tio deltagare. För ungdomar med till exempel autism är Passalens ungdomskör en unik möjlighet att sjunga i kör på sina egna villkor. Här värdesätts lusten och intresset framför sångröst och musikalisk förmåga. Den som vill delta i Passalens ungdomskör är den perfekta körmedlemmen enligt Göran Frödin. 

- Att få barnkonventionspriset känns som en bekräftelse för mitt och hela Passalens arbete. Vi utgår alltid från barnperspektivet i vår verksamhet. Oavsett vilket barn man är så ska man ha möjlighet att delta och prova på de fritidsaktiviteter man är intresserad av, säger Göran Frödin.

Vill att alla ska få vara med

Göran Frödin får barnkonventionspriset för att han med passion och engagemang utöver det vanliga leder en kör som möjliggör för alla att vara med och känna sig delaktiga. Förutom att han är en musikalisk eldsjäl med en gedigen sångarbakgrund så engagerar han sig också i praktiska frågor för att så många som möjligt ska kunna komma till kören på torsdagskvällarna. Han ringer runt till föräldrar, assistenter och färdtjänst och försöker alltid hitta lösningar så att ungdomarna får den uppbackning de behöver för att komma till körens aktiviteter.

Ett andningshål för barn med cancer

Hoppets hus drivs av Barncancerfonden Västra och är en mötesplats för barncancerdrabbade. Hoppet hus ligger i Sävedalen, fem minuters promenad från Östra sjukhuset. Hit kan familjer som är drabbade av barncancer komma för att få en paus från sjukhusmiljön – ta en fika, leka eller bara ha som mål för en promenad. Det finns också möjlighet för familjer att i samband med barnets behandling tillfälligt bo i någon av husets lägenheter.

Erbjuder lek och fritid i hemlik miljö

Hoppets hus får barnkonventionspriset för att man erbjuder cancersjuka barn en hemlik miljö för lek, fritid och social samvaro i enlighet med barnkonventionen. I motiveringen till priset nämns också personalens insatser för barnens trivsel i sjukhusmiljö och deras arbete för att lyfta in barnperspektivet på alla nivåer i inom barncancervården. 
- Vi är jätteglada och smickrade att få priset. Alla som arbetar hos oss har ett stort personligt engagemang till barncancer så känns bra att verksamheten uppmärksammas. Vi blev också förvånade - vi har bara funnits i Partille kommun ett knappt år och vi kände inte till barnkonventionspriset, säger Petra Ambjörnsson som arbetar på Barncancerfonden Västras kansli, också det beläget i Hoppets hus. 
Petra Ambjörnsson kommer tillsammans med Lena Hedlund, informatör på Barncancerfonden Västra, att ta emot barnkonventionspriset på FN-dagen

Prisutdelning på FN-dagen

Barnkonventionspriset delas ut på FN-dagen den 24 oktober klockan 18 på caféscenen i Partille Kulturum. Priset är främst ett hedersomnämnande, men består också av en summa pengar avsedd för personlig utveckling eller utveckling av verksamheten. Det överlämnas av kommunfullmäktiges ordförande Inger René (M) och vice ordförande Märta Johansson (S). Juryns motiveringar hittar du längre ner på sidan. Du hittar mer information om barnkonventionen i Partille under rubriken Läs mer. Här kan du också läsa en artikel om Hoppets hus i Partille Tidnings och om föreningen Passalens verksamhet.

Motiveringar

Kommunfullmäktige delar varje år ut ett barnkonventionspris till enskilda personer, grupper, föreningar eller verksamheter som på olika sätt arbetar i barnkonventionens anda.

Göran Frödin

Kommunfullmäktige delar 2016 ut Barnkonventionspriset till Göran Frödin som leder Passalens ungdomskör med motiveringen:

"Med passion och ett engagemang utöver det vanliga leder Göran Frödin Passalens Ungdomskör, en kör för personer med synliga och osynliga funktionshinder. Kören möjliggör att alla får vara med och känna sig delaktiga i enlighet med barnkonventionens artikel 2, ”Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter”.

Göran är en eldsjäl som förutom att han spelar, sjunger och showar, även ser till att ungdomarna får möjlighet att komma till kören på torsdagkvällar. Han ringer runt till föräldrar, assistenter, färdtjänst och försöker alltid hitta lösningar. Han ringer till körmedlemmarna som har svårt att ge sig iväg hemifrån och berättar vad gruppen ska sjunga och att de behövs i kören. Han stärker ungdomarnas själförtroende och låter dem glänsa på scenen. Göran tror på dessa ungdomar. Deras drömmar om att få stå på scen eller bara att få delta i ett roligt och frivilligt sammanhang blir verklighet.

Han citerar ofta barnkonventionen när han pratar om hur viktigt det är att alla får möjlighet att delta i verksamheten även om de inte tycks passa in från början. Han har även skrivit om en sång ur Puccinis opera som går hand i hand med barnkonventionens artikel 31, "Alla barn har rätt till lek, vila och fritid”, vilket är en mycket omtyckt sång i kören. Göran är en förebild som har förmågan att se alla och det finaste av allt, han får varje individ att känna sig unik."

Hoppets hus

Kommunfullmäktige delar 2016 ut Barnkonventionspriset till Hoppets hus med motiveringen:

"När livet förändras, vänds upp och ner och vardagslivet stannar upp då ger Hoppets hus oerhört mycket stöd och styrka till cancersjuka barn och deras familjer. Här får barnen andrum från sjukhusmiljöer och behandling och istället tid för social samvaro, lek och fritid i enlighet med barnkonventionens artikel 31 ”Varje barn har rätt till lek, vila och fritid”. 
Med en känsla av att vara i hemmamiljö får barnen möjlighet att frigöra sina känslor och lägga energi på att göra roliga aktiviteter som är en så värdefull del av livet. Här får leken stå i centrum och det sjuka får ta ett steg tillbaka, vilket skapar unika möjligheter för barnen att känna sig fria. Med Supersnöret som verktyg får varje barn med hjälp av olika pärlor möjlighet att förstå och berätta sin historia utifrån ett lekterapeutiskt sätt. 
I enlighet med barnkonventionens artikel 3” Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn” gör de insatser för barnens trivsel på sjukhus, arbetar med vårdpersonal och sjukvårdsansvariga för att lyfta in barnperspektivet på alla nivåer. Hoppets hus ger kraft och är en förebild i arbetet med att se verksamhetens innehåll ur barnens ögon.

Kategorier:
Sidan publicerad: Fredag, 21 oktober 2016, 07:00