Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte kan ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal kan du rösta genom bud. För dig som saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Partille kommun ambulerande röstmottagare.

Budröstning

Budröstning innebär att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. På valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om vem som kan vara bud och vittne. 

Du behöver ett särskilt material för att rösta med bud. Materialet kan beställas hos Valmyndigheten, men finns också från 15 augusti att hämta på kundcenter i kommunhuset eller i Partille Kulturum. På valdagen kan budröstningsmaterial hämtas i samtliga kommunens vallokaler.

Namnvalsedlar kan du eller den som hjälper dig hämta på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna. Förtidsröstningen med bud får börja 24 dagar före valdagen.

Ambulerande röstmottagare

För dig som saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Partille kommun ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagare ersätter, efter ändringar i vallagen, det som förut kallades kommunala bud. Skillnaden mellan bud och ambulerande röstmottagare är att budet endast är en transportör av väljarens röst. De ambulerande röstmottagarna däremot tar emot röster på samma vis som i en förtidsröstningslokal.

Samtliga kommunens ambulerande bud är tjänstemän utsedda av valnämnden. De ambulerande buden legitimerar sig alltid vid hembesök.

Förberedelser vid röstning med ambulerande röstmottagare

De ambulerande röstmottagarna tar med sig allt material som behövs för att genomföra röstningen. De ambulerande röstmottagarna har emellertid endast med sig partivalsedlar och blanka valsedlar så om du som väljare vill personrösta måste sådana valsedlar införskaffas av dig.

Tänk också på att du som väljare måste ha ett röstkort för att få rösta. Om du saknar detta kan de ambulerande röstmottagarna skriva ut ett dubblettröstkort till dig men då måste du som väljare meddela detta i samband med att du bokar ambulerande röstmottagare.

När kan jag få hjälp?

De ambulerande röstmottagarna är tillgängliga för bokning följande tider 

  • 23 augusti klockan 14–16
  • 29 augusti klockan 16–18
  • 3 september klockan 14–16

Under övrig tid från den 22 augusti till den 8 september finns ambulerande röstmottagare tillgängliga för bokning under kontorstid, efter överenskommelse, och i mån av tid.

Också på valdagen den 9 september finns ambulerande bud tillgängliga. 

Hur bokar jag?

Bokning av ambulerande röstmottagare kan ske vardagar 20 augusti till 6 september klockan 8.30–15.30. Bokning sker via Partille kundcenter. 

En förfrågan om ambulerande röstmottagare måste alltså ha kommit in senast klockan 15.30 torsdag 6 september för att kommunen garanterat ska hinna hantera ansökan innan valdagen.