Att hantera livsmedel rätt är inte bara viktigt på restauranger utan också hemma i ditt eget kök. Hanteras maten rätt minskar du risken för att maten – och du – ska bli dålig.

Komihåg-lista

  • Tvätta händerna.
  • Rengör redskap och skärbrädor ofta. Byt ut slitna och repiga skärbrädor mot nya.
  • Förvara råvaror och tillagad mat åtskilt. Förvara mat väl övertäckt.
  • Byt trasa ofta och använd den bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs till minst 70°C.
  • Håll kylvaror kylda. Bra kylskåpstemperatur är 4–5°C. Kontrollera med termometer.
  • Kyl snabbt mat som ska sparas. Kallt vattenbad kan användas, rör om för att snabba på nedkylningen.
  • Varmhåll mat vid minst 60°C.
  • Laga inte mat åt andra om du är eller precis har varit sjuk.
  • Låt inte husdjur vistas på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.

Läs mer om mathantering på Livsmedelsverkets webbplats.

Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit dålig av livsmedel du köpt eller har ätit i Partille så anmäl det snarast till miljöenheten. En snabb anmälan underlättar vår utredning och kan skydda andra från att bli sjuka.

Symptom

Matförgiftning brukar man kalla de besvär med magen eller tarmarna som uppkommit efter att man ätit något olämpligt. Oftast märker du att du blivit matförgiftad genom att du har diarré, kräkningar och magont. Besvären uppstår oftast mellan en halvtimme och ett dygn efter att du har ätit. Hur lång tid det tar från att du ätit något olämpligt till att du blir sjuk beror på om det rör sig om virus, bakterier eller toxin (gift).

Allergisk reaktion

Om du misstänker att du fått en allergisk reaktion av livsmedel som inte skulle innehålla allergenen, fyll i anmälan om matförgiftning eller ta kontakt med miljöenheten.

Anmäl via e-tjänst

Anmäl matförgiftning via vår e-tjänst.

Vid kontakt med miljöenheten

Vill du inte använda e-tjänsten utan hellre kontakta oss via telefon eller e-post är det bra om du kan uppge följande:

  • Vad tror du orsakade din sjukdom?
  • Var köptes den mat som misstänks ha orsakat sjukdomen – restaurang eller butik?
  • När åt du av maten som du misstänker orsakade matförgiftningen – datum och tid?
  • Var det fler personer som åt av den misstänkta maten?
  • Hur många av dessa blev sjuka med likartade symptom?
  • När blev du sjuk – datum och tid?
  • Vilken typ/typer av sjukdom har du drabbats av? Exempelvis feber, illamående, magont, kräkningar, diarré, huvudvärk, hudrodnad, ont i kroppen, påverkan på balanssystemet eller annat.
  • Har du haft kontakt med läkare?
  • Är du återställd och i så fall när blev du återställd?

Fråga om råd

Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt ringa till 1177 Sjukvårdsrådgivningen. Erfarna sjuksköterskor svarar på dina frågor.

Vid akut nödläge – ring 112

När det inträffat en olycka eller någon blivit allvarligt sjuk, ring 112 och tala om vad som hänt. Personalen som svarar på SOS Alarm har sjukvårdskunskap och kan ge dig råd under tiden som du väntar på ambulans.