Ju fler klappar och matvaror vi köper, desto större blir även mängden förpackningar, papper och annat avfall som vi måste ta hand om. Men med några få enkla åtgärder kan du banta din soppåse rejält i jul och nyår – och göra en insats för miljön.

Rätt sorterat och återvunnet kan den största delen av vårt avfall bli nya råvaror till nya produkter. Varje återvunnen förpackning gör skillnad. Om alla svenska hushåll återvann en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen minska med 3600 ton. Det motsvarar utsläppen från cirka 1200 bilar varje år. 

Papper och snören sorteras olika

På julafton när julklappsöppningen är igång och högarna med krullade snören, presentpapper och kartonger växer, är det lätt att sorteringen glöms bort och att allt skräp hamnar i samma säck.

Förbered med en papperskasse för presentpapper, kartong och wellpapp och en plastpåse för snören, etiketter, tejp och kuvert. Då hamnar skräpet rätt från början. Plattar du till papper och förpackningar får du dessutom plats med mer varje kasse.

Plastpåsen med snören, etiketter, tejp och kuvert slänger du med hushållssoporna som går till förbränning. Innehållet i papperspåsen tar du med till din återvinningsstation och sorterar som pappersförpackningar.

Slänga matavfall

Genom att planera ditt inköp av jul- och nyårsmat så kan du undvika att köpa för mycket mat som riskerar att bli dålig istället för att bli uppäten.

Om du har kompost eller ett sophämtningsabonnemang med utsortering av matavfall är det viktigt att du håll isär matrester och annat avfall. Hushållspapper, pappersnäsdukar och ofärgade servetter går bra att slänga komposten eller i den bruna papperspåsen för matavfall. Övrigt skräp ska sorteras för återvinning. Resten slängs i soppåsen.

Liten lathund för sortering

Här är några vanliga restprodukter efter julfirandet som kan vara lite kluriga att sortera rätt. I Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI:s) sorteringsguide hittar du mer information om hur du sorterar rätt.

Lägg i vanliga soppåsen

Glitter, julgranskulor i plast, ljusstumpar, presentsnören, metalliknande påsar av plast eller papper, etiketter, tejp, julkort och kuvert.

Lämnas på återvinningsstationen

Sortera som pappersförpackningar
Presentpapper, kartongförpackningar och mindre mängder wellpapp. Vik och platta till så får du plats med mer.

Sortera som plastförpackning
Bubbelplats, frigolitchips och block – Bryt blocken i mindre bitar så att du kan mata in dem.

Sortera som metall
Konservburkar, utklämda tuber, kapsyler, lock – tömda och torra. Det är ok att lämna plastkorkar kvar på metalltuber för att undvika dålig lukt.

Sortera som glas
Glasförpackningar lämnar du till glasåtervinningen. Trasiga dricksglas lägger du däremot i den vanliga soppåsen då det glaset inte smälter vid samma temperatur som förpackningsglas – vilket om de blandas leder till att mindre kan återvinnas till nytt material.

Lämnas på Öjersjö återvinningscentral

På kommunens återvinningscentral (ÅVC) kan privatpersoner med återvinningskort och företag med företagskort lämna grovavfall och farligt avfall. Ett antal fria besök per år är kopplade till återvinningskortet respektive till företagskortet. Läs mer om vad du kan lämna på återvinningscentralen på sidan Farligt avfall och på sidan Återvinning och återanvändning.

Värmeljusbehållare ska lämnas på ÅVC
Värmeljusbehållare innehåller två metaller – den lilla vekeshållaren i stål och själva koppen som är av aluminium. Obs! Pilla loss vekeshållaren från koppen så att det går att återvinna båda metallerna. Sortera som metallskrot.

Varför ska du pilla bort vekeshållaren?
Om vekeshållaren sitter fast i koppen följer hela värmeljusbehållaren med när järnet sorteras ut med hjälp av magneter. Då aluminium smälter vid lägre temperatur än järn, brinner aluminiumet upp i järnets återvinningsprocess och vi går miste om möjligheten att återvinna aluminiumet till nya produkter. Genom att återvinna värmeljuskopparna separat, sparas 95 procent av den energi som det går åt att tillverka ny aluminium.

Daglig verksamhet tar emot ljusbehållare i kommunhuset
Om du inte kan ta dig till återvinningscentralen i Öjersjö kan du lämna in en mindre mängd värmeljusbehållare i kommunhusets entré. Daglig verksamhet i Partille tar hand om behållarna för metallåtervinning och skapande av konstverk. Du behöver inte rensa kopparna innan.

Andra produkter som ska lämnas på ÅVC:

  • Marschaller – Sortera som metallskrot.
  • Äkta gran – Den räknas som grov avfall och kan lämnas på återvinningscentralen. Granen flisas och används för att framställa el och fjärrvärme.
  • Plastjulgran – Sortera som metallskrot.
  • Plastgran med inbyggd ledbelysning – Sortera som elskrot.
  • Trasig julgransbelysning, elljusstake och andra uttjänta el- och batteridrivna produkter – Sortera som elskrot.
  • Trasiga led-lampor, halogenlampor, lysrör, lågenergilampor – Sortera som lampor & lysrör.
  • Trasiga glödlampor – Sortera som glödlampor.
  • Trälådor och träull – Sortera som träavfall.

Inte fungerande fyrverkerier

Explosiva varor måste hanteras och förvaras på ett säkert sätt för att förhindra skada. Inte fungerande och överblivna fyrverkerier kan lämnas till polisen eller till återförsäljaren där du köpt pjäserna.