Partilles återvinningscentral hittar du på Landvettervägen 90 i Öjersjö. Där kan både privatpersoner och företag i kommunen lämna grovavfall. Öppettider är: måndag 8-18, tisdag och onsdag 12-18, torsdag 12-19, fredag 12-16, lördag 8-15, söndag och helgdag stängt.

Vi tar emot det mesta – men inte däck och asbest

På återvinningscentralen sorterar du allt avfall med hjälp av skyltarna eller personalens anvisningar. I princip får du lämna allt grovavfall som uppkommer i ett hushåll (även elektronik och farligt avfall verksamheter endast grovavfall). Har du frågor kan du ringa på 031-792 12 10. Runt om i kommunen finns också återvinningsstationer där du kan lämna tidningar, glas med mera. Läs mer om återvinningsstationerna här.

Däck och asbest undantaget

Det finns dock två viktiga undantag när det gäller vad du får lämna: däck och asbest. För däck finns det ett produktionsansvar och därför lämnar du dessa till närmaste däckhandlare. De är skyldiga att ta emot dessa utan kostnad för konsumenten. Är däcken monterade på fälg har däckhandlaren rätt att ta en ersättning för avmontering. När det gäller asbest räknas det som farligt avfall. Vid hantering ska skyddsutrustning användas. Vad gäller inlämning av asbest i regionen hänvisar vi till återvinningscentralen i Tagene (Göteborg). Där kan man mot betalning få lämna asbest i en särskild behållare. Materialet skall vara väl inplastat vid avlämnandet. För mer specifik information om hur materialet ska förpackas, vänligen kontakta Renova.

Så återvinner vi ditt material

I princip återvinner vi allt material som lämnas in på något sätt. I första hand som materialåtervinning, men det kan även handla om att ta vara på energiinnehållet för att tillverka el och fjärrvärme. I sista hand, och i undantagsfall, går det till deponi.

Skaffa återvinningskort

För att komma in på återvinningscentralen måste du ha med dig ditt återvinningskort. Om du inte redan har det kan du ansöka om ett här. Som företagare kan du beställa ett ÅVC-kort för att få lämna grovavfall från verksamheten i begränsade mängder. Ansök om ett sådant kort härLäs mer om vad som gäller för företag längre ned på sidan.

Kortet skickas till dig med posten.

Du kan även kontakta vårt kundcenter för att få hjälp med beställningen. Varje hushåll får efter ansökan ett återvinningskort som är giltigt även i Göteborg, Ale, Härryda, Kungsbacka, Lerum och Mölndal. Behöver du ytterligare kort, har tappat ditt kort eller fått det stulet och vill spärra det, är du välkommen att kontakta kundcenter. Vi tar ut en avgift för extra kort enligt vår renhållningstaxa.

Så funkar återvinningskortet

När du kommer till återvinningscentralen håller du upp kortet framför avläsaren som styr bommen vid entrén. Besöket registreras, antalet kvarvarande besök räknas ner och uppgiften lagras i kommunens datorer. När dina fria besök är slut kommer kortläsaren att varna för att besöket kommer faktureras. För att bommen ska gå upp måste du bekräfta detta genom att trycka på anvisad knapp. När bommen går upp registreras besöket och en faktura kommer att skickas hem till kortinnehavaren. Om du flyttar ska du göra en flyttanmälan till kommunen och ditt ÅVC-kort spärras då.

Dina fribesök 

Om du bor i lägenhet har ditt hushåll fem fria besök på återvinningscentralen per år. Du som bor i villa kan göra tio fria besök om året. Återvinningskortet är knutet till fastigheten och får användas av alla familjemedlemmar som är skrivna på samma adress. Kortet får inte lånas ut eller överlåtas till utomstående. Om du har ett företag får du inte slänga ditt verksamhetsavfall med ditt privata ÅVC-kort. Läs nedan om vad som gäller för företag. ÅVC-kortet är en värdehandling och du är ansvarig för de besök som registreras på ditt kort.

Kostnad

Kostnaden för fribesöken ingår i renhållningstaxan som betalas antingen via hyran eller via avfallsavgiften om du är villaägare. Om du vill göra ytterligare besök debiteras hushållet enligt renhållningstaxan.

Det här gäller för företag

Företag och verksamheter som har ett eget avfallsabonnemang har rätt till tre fria besök per år och använder då sitt företagskort. Vid ytterligare besök samt för övriga verksamheter och företag debiteras enligt avfallstaxan. Om din verksamhet saknar ett sådant kan du ansöka om det här eller kontakta vårt kundcenter. Företagskortet får endast användas av anställda i företaget. Endast fordon med en tjänstevikt på max 3,5 ton får besöka centralen. Vid varje tillfälle får avfall motsvarande en normal släpkärra lämnas. Avfallet skall sorteras enligt anvisningar på platsen.

Inget farligt avfall från företag får lämnas på återvinningscentralen i Öjersjö. Några exempel på avfall som inte får lämnas är däck, asbest, färgavfall, spillolja, bekämpningsmedel och tryckimpregnerat virke. Läs mer om farligt avfall här.

Större mängder verksamhetsavfall

Företag med större mängder verksamhetsavfall, till exempel byggavfall och schaktmassor, eller farligt avfall, hänvisas till företag i avfallsbranschen.

Lämna sådant som kan återanvändas

På återvinningscentralen finns tre containrar för återanvändning. En från Återbruket (byggmaterial), en från Emmaus (kläder och mindre möbler) och en från Myrorna (kläder, porslin med mera). Där kan du lämna användbara prylar för återanvändning. Tänk på att den största miljönyttan är om inget avfall uppkommer. Personalen på återvinningscentralen visar gärna var du ska lämna dina skänkta saker.

Gillar du återbruk?

Om du gillar återbruk kan du även besöka kretsloppsparken i Alelyckan. Kretsloppsparken är en återvinningscentral där man även reparerar och säljer återanvändbara produkter.

Avvikande öppettider på återvinningscentralen i Öjersjö

Öppettiderna är: måndag 8-18, tisdag och onsdag 12-18, torsdag 12-19, fredag 12-16, lördag 8-15. Centralen stängd på söndagar och andra helgdagar, så kallade röda dagar. Se vilka dagar som har avvikande öppettider här

Besök din närmaste återvinningsstation

I kommunen finns återvinningsstationer för förpackningar och tidningar. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för avfallsbehållarna på stationerna och att de töms regelbundet. Läs gärna mer på Förpackning och tidningsinsamlingens (FTI:s) webbplats. Om behållarna är fulla kan du anmäla detta till FTI:s kundservice. Ring 0200-88 03 11 eller anmäl här. Ange plats och vilket slags avfall det gäller, till exempel kartong eller glas.  Behöver du hjälp att hitta till din närmaste återvinningstation? Klicka här!

Då kommer secondhand-bilen

Om du inte har möjlighet att ta dig till återvinningscentralen har du ändå chans att lämna material för återanvändning via secondhand-bilen som stannar på 6 förutbestämda platser tillsammans med farligt avfall-bileni kommunen två gånger per år. Den hämtar saker som du tröttnat på men som kanske någon annan blir jätteglad för. Det kan vara till exempel dukar, väskor, klockor, böcker, ramar, kläder, spel eller liknande saker. Sakerna du lämnar får dock inte vara större än vad en person kan bära!  Allt som samlas in lämnas vidare till en hjälporganisation. Här hittar du turlistan för vår secondhand-bil.

Minska skräpet, räkna till 10

Varje år slänger vi nästan 500 kilo sopor per person. Vill du minska din del, så vill vi tipsa dig om konceptet Minska skräpet, räkna till 10, ett koncept som fler kommuner i Göteborg tillsammans har tagit fram.

Du kan minska skräpet genom att använda en enkel metod när du står inför ett köp eller slängbeslut.

Så här funkar 10-metoden:

STANNA UPP – när du är på väg att köpa eller slänga något

RÄKNA TILL 10 – och tänk, behöver jag verkligen det här? Hur snabbt kommer det bli skräp? Går det verkligen inte att reparera den gamla?

GÖR DITT VAL – nu är du redo att fatta ditt köp eller slängbeslut

Tänk på att den största miljönyttan är om inget avfall uppkommer!