Lördagen den 28 januari klockan 14-16 håller Partille Gymnasiums estetiska program masterclass med två riktiga gitarrhjältar - Mattias "IA" Eklundh från Freak Kitchen och Niclas Engelin från In Flames. Temat för dagen är "10 gitarriff du måste lära dig innan du dör". Utöver det blir det snack om teknik och utrustning, och såklart hands on-instruktioner från både Ia och Niclas.

Mattias "Ia" Eklundh, artistmentor för estetprogrammet

Mattias "Ia" Eklundh är en av världens mest respekterade gitarrister. Han är gitarrist, låtskrivare och sångare i bandet Freak Kitchen och ger dessutom ut soloplattor under namnet Freak Guitar. Varje år sedan 17 år tillbaka håller han dessutom i Freak Guitar Camp, ett gitarrläger där deltagare från hela världen flyger in till en scoutgård mitt ute i skogen för att öva gitarr intensivt under en hel vecka.

Som artistmentor medverkar Mattias vid lektioner och konserter på Partille Gymnasium flera gånger per termin tillsammans med de andra artistmentorerna Lollo Gardtman (sång) och Pontus Engborg (trummor). Eleverna har också regelbunden kontakt med artistmentorerna under läsåret via mail, telefon och sociala medier. Det är såklart helt ovärderligt för eleverna att ha en direktkanal in i artistvärlden under sin gymnasietid.

Niclas Engelin - gitarrist i In Flames

När vi planerade att ha en masterclass för gitarrister tänkte vi att det vore kul att ha med gitarristen i Sveriges största hårdrocksband. Vi vågade fråga och fick ett rungande "ja!!" i retur med vändande mail. Niclas är rotad i fritidsgårdsmiljö i förorten och brinner för att unga skall komma igång och spela musik, och för att spela gitarr i synnerhet. Niclas är dessutom en fantastisk scenpersonlighet. Han virvlar omkring på scenen, interagerar med publiken och headbangar samtidigt som han spelar. En inte helt lätt uppgift. Förhoppningsvis får vi svaret på frågan hur man löser så många uppgifter på en och samma gång utan att tappa fokus.

In Flames är ett av Sveriges största rockband och har fått en rad utmärkelser genom åren. 2006 fick de svenska regeringens exportpris för sina enastående framgångar utomlands. Under 2017 gör de en Sverigeturné under tidig vår, och i sommar är de ett av headlinebanden på Sveriges största festival Sweden Rock Festival.

Hur funkar en masterclass?

Traditionellt sett är en masterclass ett tillfälle där en inbjuden publik får ta del av en privatlektion där en etablerad musiker eller föreläsare undervisar en elev eller kursdeltagare på scen. På Partille Gymnasium gör vi en variant där det både blir en kortare föreläsning och individuell undervisning. Vid våra tidigare masterclasses med Lollo Gardtman och Pontus Engborg har elever från estetprogrammet och Partille Kulturskola fått tillfälle att komma upp på scenen och bli coachade. Det har fungerat så bra att vi kör samma upplägg den här gången.

Fri entré - ingen föranmälan krävs

Konceptet med masterclass i skolmiljö har varit så framgångsrikt att vi den här gången bjuder in alla som är intresserade att komma och lyssna och titta. Vi håller till i lektionssal A1 som ligger i Kulturum i centrala Partille. Det kostar ingenting och du behöver inte anmäla att du kommer i förväg.

Vi kommer att ha ett antal "stationer" på plats under dagen där det finns både gitarrer och förstärkare. Du behöver alltså inte ta med dig egna prylar.

Varmt välkommen till en lördagseftermiddag i gitarrspelets tecken. Det här blir kul!

 

Du hittar till Partille Gymnasium genom att ta Gul Express mot Jonsered. Hållplatsen heter Kulturum och ligger precis utanför entrén. Med tåg kliver du av vid Partille station och går den korta biten till Kulturum. Kommer du med bil kör du till Gamla Kronvägen i centrala Partille och parkerar lättast bakom Willys mataffär.