Här finner du en presentation av de idrotter du kan kombinera med studier på Partille Gymnasium. Nationell idrottsutbildning, NIU, finns för handboll, fotboll och bowling. Väljer du att läsa ditt program med idrottsprofil kan du i princip välja vilket program du vill och komplettera med handboll, fotboll, ishockey, bowling och friidrott.

Handboll

Handbollsgymnasiet med specialidrott Handboll har funnits sedan 2003. Sedan dess har verksamheten utvecklats och från hösten 2008 blev gymnasiet certifierat genom Svenska Handbollsförbundet (NIU). Detta innebär att verksamheten är kvalitetssäkrad inom de ramar och krav som ställs inom Svensk Handboll.

Partille Gymnasium samverkar med IK Sävehof och mycket av verksamheten samplaneras med klubben, men även individens egna kvällsaktiviteter. Detta för att kunna optimera effekten för din individuella utveckling. Vi har fokus på individens teknikträning och fysik, men också teoretiskt kunnande inom kost, träningslära, matchanalys och ledarskap. Här får du även arbeta mycket med din mentala inställning för att bli en vinnare och nå elit.

Inom den sociala biten vill vi skapa trygghet och kamratskap som grund för att du ska kunna växa till en elitspelare och människa inom den lagidrott som vi utövar.
Vår ambition är också att ge dig så mycket av baskunskaper och ledaregenskaper som gör att du även kan se dig i rollen som en framtida handbollsledare, domare, eller inom föreningslivet.

Handbollsgymnasiet har mycket välutbildade och erfarna instruktörer inom handboll och fysiologi, samt har tillgång till de elit- och landslagsspelare IK Sävehof har med herr- och damlaget. Vi tränar samtliga praktikpass i den nya moderna Partille Arena, och i gymanläggningen Improve Health.
Är du intresserad av att veta mer om Partille Handbollsgymnasium när det gäller skolfrågor kontaktar du Partille Gymnasium.

Kontaktperson: Hamed Khazrai, hamed@savehof.se 0707-596415

Fotboll

Tillsammans med Göteborgs fotbollsförbund erbjuder vi åtta NIU-platser varje år. Dessa platser riktar sig till de elever som avser att göra en elitsatsning och vi erbjuder 400 poäng fotboll på schemat. Det är Göteborgs fotbollsförbund som håller i uttagningarna.
Tillhör du någon av föreningarna IFK Göteborg GAIS, ÖIS eller Häcken kontaktar du istället förbundet eller din förening för mer information.
Du måste göra din ansökan i den webbansökan som du hittar via länken till höger. I den länken finns även mer information om NIU-verksamheten. Blir du uttagen kan du sedan söka till skolans alla program. Unikt för vår skola är att vi även erbjuder NIU-fotboll på våra yrkesprogram. (El-, fordon- och byggprogrammet)

Partille Gymnasiums NIU-elever bedriver sin fotbollsundervisning på Härlanda Park. Restiden mellan Härlanda Park och skolan är c:a 20 min med kommunala medel. (Under vintertid, då det är ospelbart utomhus bedriver vi futsal på lektionerna. Vi håller då till i Partille Nya Arena, i direkt anslutning till själva skolan.
Verksamheten syftar till att du som spelare ska bli så bra individuellt som möjligt. På skoltid får du möjlighet att slipa på detaljer som man kanske inte alltid hinner med på den gemensamma lagträningen på kvällar och helger. Praktisk fotbollsträning står i centrum, men du får även lära dig om kroppens funktioner samt hur du ska äta och träna rätt för att nå så långt som möjligt som fotbollspelare. Självfallet får du frukost i samband med morgonträningen.
Huvudinstruktör för fotbollsgymnasiet är Kalle Olsson, och han har hjälpinstruktörer på plats för att du som individ ska få så mycket återkoppling som möjligt.

Profilutbildning fotboll

Profilutbildningen omfattar 200 poäng under tre år. Alla är välkomna att söka denna profil och ingen särskild uttagning sker. Detta kan passa dig som tycker att 200 poäng är lagom mycket för att även ha gott om tid för övriga ämnen i skolan. Du kan ha vilken ambition som helst: Vår uppgift är att möta dig på din nivå och utveckla dig så långt det är möjligt. Du kan söka skolans alla program och blir antagen på ditt betyg från årskurs 9.

Bowling

Bowlingen bedrivs i nya Partille Arena. Den nybyggda arenan invigs i september. I arenan finns det två stora hallar varav den ena har en publikkapacitet på 4000 åskådare. Utöver detta finns det en toppmodern bowlinghall, restaurang, gym, konferensanläggning och mycket mer. Våra samarbetsklubbar, Team Pergamon och X-calibur, involveras så att vi får en tydlig elitprägel på verksamheten. Som junior säkerställer vi att du får spela på en nivå som motsvarar din kapacitet. På ett NIU-gymnasium fokuseras det på att:


•        träna in en bra grundteknik
•        skaffa de fysiska förutsättningarna att spela med tekniken med minimal skaderisk
•        träna på speltekniska förändringar så som att justera hastighet och ändra släpp
•        skaffa sig teoretisk kunskap kring oljeprofiler
•        lära sig materialkunskap
•        lära sig mer om tävlingsträning
•        kunna mer om kost- och träningslära (tillsammans med de andra idrottsinriktningarna)

När du blir antagen till NIU-bowling, kan du välja på skolans samtliga program (förutom det estetiska programmet). Vår verksamhetsidé kring vårt idrottsgymnasium är att få ihop en helhet som passar de ungdomar som går hos oss. Det är viktigt att skola, idrott på skolan och fritiden går ihop med annat i en ungdoms liv.
Det är gångavstånd mellan skola, bowlinghall och gym och du sparar mycket tid på transport. Det gör att det finns tid till både träning och studier. Går det riktigt bra i skolan kanske bowlingens idrottsuniversitet i Göteborg kan vara en fortsättning.
Precis som på handbolls- och fotbollssidan bedrivs bowlingutbildningen i nära samarbete med elitklubbar både på dam- och herrsidan. X-calibur är en av Sveriges främsta klubbar när det gäller bowling för damer. De tar hand om bowlingtjejerna. Pergamon, en av Sveriges bästa klubbar för herrar, får i uppgift att coacha bowlingkillarna.
Är du intresserad av NIU bowling på Partille Gymnasium kontaktar du vår idrottskoordinator Magnus Garå (magnus.gara@partille.se) för ansökan. I din ansökan behöver vi personuppgifter och adress, bowlingmeriter samt en kort beskrivning av varför du söker till Partille Gymnasium.

Friidrott medel- och långdistanslöpning

Inför läsåret 2017/2018 introducerar Partille Gymnasium, i samarbete med Sävedalens AIK, möjligheten att på skoltid kunna träna friidrott inriktat mot medel/långdistanslöpning. På så sätt kan eleverna få möjlighet att i kombination med studier kunna satsa på sin idrott och individuellt utvecklas för att nå sin optimala nivå. För att vara med i denna verksamhet behöver man inte tillhöra SAIK som förening.

Målgruppen är de ungdomar som har som ambition att vilja utvecklas inom Grengruppen medel-/långdistans. På Partille Gymnasium finns ett rikt utbud av utbildningsprogram för att varje elev skall kunna få just den utbildningen de söker.
Partille Gymnasium erbjuder både studie- och yrkesförberedande gymnasieutbildningar. Friidrotten kommer erbjudas inom det individuella valet, och kurserna idrottspecialisering 1 och 2. Det innebär 2-3 pass i veckan och man kommer få betyg.
Ansvariga för den dagliga friidrottsverksamheten är Sävedalens AIK som idag bedriver en framgångsrik verksamhet på både ungdoms-, junior- och seniornivå. Just medel/långdistanslöpning har varit den framgångsrikaste grengruppen i klubben som har flera duktiga ledare.
Ansvarig instruktör kommer att vara Per Skoog. Per Skoog har tidigare arbetat på Friidrottsgymnasiet i Växjö och har de senaste åren varit verksam i Göteborg där han fostrat otaliga ungdomar vilket resulterat i både medaljer på nationella ungdoms- och juniormästerskap samt flera deltagare på internationella juniormästerskap. Han har också varit ansvarig ledare på medel/lång på internationella mästerskap

Ishockey

Partille Gymnasium erbjuder ett lokalt ishockeygymnasium.(LIU eller ’profil’).
Det innebär att man får undervisning i ishockey på skoltid på sitt individuella val under tre år. Vill man dock ha meritgivande kurser ordnar vi det. Du kan läsa och kombinera hockey på skolans alla program utom Estetiska programmet.

Ishockeyutbildningen syftar till att göra dig som individ till en bättre spelare och vänder sig till dig som spelar ishockey oavsett vilken nivå eller klubb du spelar i.
På skoltid får du som kille och tjej möjlighet att slipa på individuella detaljer du kanske inte hinner med på din lagträning. Träningen är förlagd i Partille arena, off ice där vi bla tränar på gym och Vallhamra ishall, on ice. På is tränar vi tre gånger i veckan (lika mycket istid som ett NIU).

Vår instruktör heter Robert Abrahamsson, akademisk utbildad från Gymnastik och idrottshögskolans lärarprogram samt Hockeylinjen (förbundstränare), Målvakt steg1.  Spelarmeriter från Div 1 och tränarmeriter från Tv – pucken och Sweden hockey institute.