Här finner du en presentation av de idrotter du kan kombinera med studier på Partille Gymnasium. Nationell idrottsutbildning, NIU, finns för handboll, fotboll och bowling. Väljer du att läsa ditt program med idrottsprofil kan du i princip välja vilket program du vill och komplettera med handboll, fotboll, ishockey, bowling och friidrott.

NIU-Uttagningar

Nu är det dags att anmäla intresse till våra NIU-platser (nationell idrottsutbildning) i handboll, fotboll och bowling inför läsåret 2019/2020.

Fotboll tjejer - uttagning hålls på Partille Gymnasium den 5 december. Du anmäler dig via Göteborgs Fotbollsförbund genom att klicka på länken "Ansökan NIU fotboll" till höger på sidan. Sista ansökningsdag är 1 december.

Fotboll killar - uttagning hålls av Göteborgs Fotbollsförbund. Du anmäler dig via länken "Ansökan NIU fotboll" till Göteborgs Fotbollsförbund till höger på sidan. Sista ansökningsdag är 1 december.

Handboll tjejer och killar - du anmäler dig till uttagningen på Partille Gymnasium genom att klicka på länken "Ansökan NIU handboll" till höger på sidan. Sista ansökningsdag är 1 december.

Bowling tjejer och killar - du anmäler dig till uttagning på Partille Gymnasium genom att kontakta Partille Gymnasiums idrottskoordinator. I din ansökan behöver vi personuppgifter och adress, bowlingmeriter samt en kort beskrivning av varför du söker till Partille Gymnasium.

Bostad till långväga NIU-elever

För all NIU-verksamhet (nationell Idrottsutbildning) har Partille Gymnasium i samarbete med det kommunala bostadsbolaget Partillebo möjlighet att erbjuda boende i direkt anslutning till skolan och Partille Arena. Vi har 8 stycken lägenheter som erbjuds våra elever som kommer från andra delar av landet och inte har möjlighet att pendla till skolan. Har du sökt, och kommit in, på någon av våra NIU-utbildningar är det viktigt att tänka på att din hemkommun  skall skriva avtal med Partille Kommun så att du blir förstahandsmottagen. Då har du möjlighet att söka inackorderingsbidrag som täcker en del av hyran för lägenheten. Har du frågor kring boende i samband med NIU kontaktar du skolans idrottskoordinator.

 

Friidrott - inriktning uthållighet och löpteknik

Inför läsåret 2018/2019 introducerar Partille Gymnasium, i samarbete med Sävedalens AIK, möjligheten att på skoltid kunna träna friidrott med inriktning uthållighet och löpteknik. Uthållighetsidrotter som orientering och triathlon ingår också i inriktningen. Eleverna får möjlighet att i kombination med studier kunna satsa på sin idrott och individuellt utvecklas för att nå sin optimala nivå. För att vara med i denna verksamhet behöver man inte tillhöra SAIK som förening.

Målgruppen är ungdomar med ambition att vilja utvecklas inom löpteknik och uthållighetsgrenar. Friidrott finns att välja inom det individuella valet och kurserna idrottspecialisering 1 och 2. Eleverna får två till tre träningar i veckan med professionell tränare på Vallhamra IP, vid morgonträningar inklusive efterföljande frukost. 

Ansvariga för den dagliga friidrottsverksamheten är Sävedalens AIK som idag bedriver en framgångsrik verksamhet på både ungdoms-, junior- och seniornivå. Just medel- och långdistanslöpning har varit klubbens mest framgångsrika grengrupp.

Ansvarig instruktör har tidigare arbetat på Friidrottsgymnasiet i Växjö. De senaste åren har han varit verksam i Göteborg där han hjälpt otaliga ungdomar att nå sina mål, något som resulterat i medaljer på nationella ungdoms- och juniormästerskap samt flera deltagare på internationella juniormästerskap. Han har också varit ansvarig ledare för medel- och långdistans på internationella mästerskap

Handboll

Handbollsgymnasiet med specialidrott Handboll har funnits sedan 2003. Sedan dess har verksamheten utvecklats och från hösten 2008 blev gymnasiet certifierat genom Svenska Handbollsförbundet (NIU). Detta innebär att verksamheten är kvalitetssäkrad inom de ramar och krav som ställs inom Svensk Handboll.

Partille Gymnasium samverkar med IK Sävehof och mycket av verksamheten samplaneras med klubben, men även individens egna kvällsaktiviteter. Detta för att kunna optimera effekten för din individuella utveckling. Vi har fokus på individens teknikträning och fysik, men också teoretiskt kunnande inom kost, träningslära, matchanalys och ledarskap. Här får du även arbeta mycket med din mentala inställning för att nå elit.

Inom den sociala biten vill vi skapa trygghet och kamratskap som grund för att du ska kunna växa till en elitspelare och människa inom den lagidrott som vi utövar. Vår ambition är också att ge dig så mycket av baskunskaper och ledaregenskaper som gör att du även kan se dig i rollen som en framtida handbollsledare, domare, eller inom föreningslivet.

Handbollsgymnasiet har mycket välutbildade och erfarna instruktörer inom handboll och fysiologi, samt har tillgång till de elit- och landslagsspelare IK Sävehof har med herr- och damlaget. Vi tränar samtliga praktikpass i Partille arena, och i gymanläggningen Improve Health.

Är du intresserad av att veta mer om handboll på Partille Gymnasium gällande skolfrågor kontaktar du Partille Gymnasiums idrottskoordinator.

Fotboll

Tillsammans med Göteborgs Fotbollförbund erbjuder vi åtta NIU-platser varje år. Dessa platser riktar sig till de elever som avser att göra en elitsatsning och vi erbjuder 400 poäng fotboll på schemat. Det är Göteborgs fotbollsförbund som håller i uttagningarna.
Tillhör du någon av föreningarna IFK Göteborg GAIS, ÖIS eller Häcken kontaktar du istället förbundet eller din förening för mer information.

Partille Gymnasium har ingen klubb direkt knuten till utbildningen. Vi samarbetar med två föreningar, Sävedalens IF och Qviding FIF, för att kunna skapa en bra kontakt för helhetslösningar som underlättar din vardag som spelare. Kommunikation mellan förening, ledare och skola underlättas genom samarbetet. Föreningarna är fria att sätta prägel även på vår LIU (Lokal Idrottsutbildning) och vår profilverksamhet, en verksamhet öppen för alla att söka.

Du måste göra din ansökan i den webbansökan som du hittar via länken till höger. I den länken finns även mer information om NIU-verksamheten. Blir du uttagen kan du sedan söka till skolans alla program. Unikt för vår skola är att vi även erbjuder NIU-fotboll på våra yrkesprogram (el-, fordon- och byggprogrammet).

Partille Gymnasiums NIU-elever bedriver sin fotbollsundervisning på Vallhamra IP. Restiden mellan Vallhamra IP och skolan är c:a 10 min med kommunala medel. Under vintertid, då det är ospelbart utomhus bedriver vi futsal på lektionerna. Vi håller då till i Partille  Arena, i direkt anslutning till själva skolan.

Verksamheten syftar till att du som spelare ska bli så bra individuellt som möjligt. På skoltid får du möjlighet att slipa på detaljer som man kanske inte alltid hinner med på den gemensamma lagträningen på kvällar och helger. Praktisk fotbollsträning står i centrum, men du får även lära dig om kroppens funktioner samt hur du ska äta och träna rätt för att nå så långt som möjligt som fotbollsspelare. Självfallet får du frukost i samband med morgonträningen.

Huvudinstruktören för fotboll på Partille Gymnasium har hjälpinstruktörer på plats för att du som individ ska få så mycket återkoppling som möjligt. Har du frågor kring fotboll kan du också kontakta Partille Gymnasiums idrottskoordinator.

Profilutbildning fotboll

Profilutbildningen omfattar 200 poäng under tre år. Alla är välkomna att söka denna profil och ingen särskild uttagning sker. Detta kan passa dig som tycker att 200 poäng är lagom mycket för att även ha gott om tid för övriga ämnen i skolan. Du kan ha vilken ambition som helst: Vår uppgift är att möta dig på din nivå och utveckla dig så långt det är möjligt. Du kan söka skolans alla program och blir antagen på ditt betyg från årskurs 9.

Bowling

Bowlingen bedrivs i Partille arena. I arenan finns det två stora hallar varav den ena har en publikkapacitet på 4000 åskådare. Utöver detta finns det en toppmodern bowlinghall, restaurang, gym, konferensanläggning och mycket mer. Våra samarbetsklubbar, Team Pergamon och X-calibur, involveras så att vi får en tydlig elitprägel på verksamheten. Som junior säkerställer vi att du får spela på en nivå som motsvarar din kapacitet. På ett NIU-gymnasium fokuseras det på att:


•        träna in en bra grundteknik
•        skaffa de fysiska förutsättningarna att spela med tekniken med minimal skaderisk
•        träna på speltekniska förändringar så som att justera hastighet och ändra släpp
•        skaffa sig teoretisk kunskap kring oljeprofiler
•        lära sig materialkunskap
•        lära sig mer om tävlingsträning
•        kunna mer om kost- och träningslära (tillsammans med de andra idrottsinriktningarna)

När du blir antagen till NIU-bowling, kan du välja på skolans samtliga program (förutom det estetiska programmet). Vår verksamhetsidé kring vårt idrottsgymnasium är att få ihop en helhet som passar de ungdomar som går hos oss. Det är viktigt att skola, idrott på skolan och fritiden går ihop med annat i en ungdoms liv

Det är gångavstånd mellan skola, bowlinghall och gym och du sparar mycket tid på transport. Det gör att det finns tid till både träning och studier. Går det riktigt bra i skolan kanske bowlingens idrottsuniversitet i Göteborg kan vara en fortsättning.

Precis som på handbolls- och fotbollssidan bedrivs bowlingutbildningen i nära samarbete med elitklubbar både på dam- och herrsidan. X-calibur är en av Sveriges främsta klubbar när det gäller bowling för damer. De tar hand om bowlingtjejerna. Pergamon, en av Sveriges bästa klubbar för herrar, får i uppgift att coacha bowlingkillarna.

Är du intresserad av NIU bowling på Partille Gymnasium hör du av dig till vår idrottskoordinator Magnus Garå. I din ansökan behöver vi personuppgifter och adress, bowlingmeriter samt en kort beskrivning av varför du söker till Partille Gymnasium.

Ishockey

Profilutbildning ishockey erbjuder eleverna får undervisning i ishockey på skoltid på sitt individuella val under tre år. Vill man dock ha meritgivande kurser ordnar vi det. Du kan läsa och kombinera hockey på skolans alla program utom estetiska programmet.

Ishockeyutbildningen syftar till att göra dig som individ till en bättre spelare och vänder sig till dig som spelar ishockey oavsett vilken nivå eller klubb du spelar i. På skoltid får du som kille och tjej möjlighet att slipa på de detaljer du kanske inte hinner med under din lagträning. Träningen är förlagd i Partille arena, off ice där vi bla tränar på gym och i Vallhamra ishall, on ice. Vi tränar på is tre gånger i veckan (lika mycket istid som ett NIU).

Vår instruktör har akademisk utbildning från Gymnastik- och idrottshögskolans lärarprogram samt Hockeylinjen (förbundstränare), Målvakt steg 1. Han har även spelarmeriter från Div 1 och tränarmeriter från Tv–pucken och Sweden hockey institute.